Konuya ilişkin açıklama Prof. Dr. Ahmet Yılmaz tarafından geldi. Yılmaz, yaptığı açıklamasında ısrarcı ağrıların arkasında genellikle gözden kaçan bir durum olduğunu ifade etti.
Sürekli yorgunluk, nedensiz ağrılar arkasında genellikle kalsiyum dengesizliği çıkıyor. Uzman isim açıklamasında bu durumun pek çok rahatsızlıkla karıştırıldığını ifade etti.
UZMAN İSİM DETAYLARI AKTARDI
Nedeni bir türlü bulunamayan ısrarcı ağrıların arkasında genellikle gözden kaçan bir durum olan vücudun hassas kalsiyum ayarının bozulması olabiliyor. Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, tanısı çoğunlukla geciken hiperparatiroidinin tedavi sürecine dair önemli bilgiler paylaştı.
Sürekli bir yorgunluk, nedensiz ağrılar ve hatta basit bir düşmeyle oluşan kemik kırıkları gibi şikayetlerin arkasında, adı pek duyulmamış ama vücudun kalsiyum dengesinin gizli kahramanı olan paratiroid bezleri yatıyor olabilir. Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, bu bezlerin aşırı hormon üretmesiyle ortaya çıkan hiperparatiroidi hastalığının genellikle başka rahatsızlıklarla karıştırıldığını ve çoğu zaman rastlantısal olarak fark edildiğinin altını çizdi.
"DEĞERLERE BAKMAK GEREKİR"
Paratiroid bezlerinin tiroidbezinin hemen arkasında yer aldığını belirten Prof. Yılmaz, "Bu bezler parathormon salgılar. Hormon kalsiyumun kemiklerden çözülmesini, böbrekten ve bağırsaktan geri emilmesini sağlar. Ancak bu denge bozulursa, kas ağrıları, halsizlik, depresyon, saç dökülmesi, sık idrara çıkma gibi belirtiler görülebilir" dedi. Hastalığın çoğu zaman başka sorunlarla karıştırıldığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, Sık sık böbrek taşı düşüren, sebebi bilinmeyen karın ve sırt ağrıları yaşayan, durup dururken kemik kırığı geçiren hastalarda mutlaka kalsiyum ve parathormon değerlerine bakmak gerekir" uyarısında bulundu.
"KÜÇÜK BİR OPERASYONLA BEZ ALINIR"
Paratiroid bezlerinin vücudun içinde, tiroid bezinin arkasında yer aldığı için dışarıdan fark edilemediğini vurgulayan Prof. Yılmaz, "Ne hasta ne de doktor fiziki muayeneyle bu bezi fark edemez. Tanı ancak kan testleri ve sintigrafi, ultrason, MR gibi görüntüleme yöntemleriyle konur" dedi. Hastalığın en sık nedeninin tek birparatiroid bezinin büyüyerek fazla hormon üretmesi olduğunu belirten Prof. Yılmaz, "Tanı netleştiğinde tiroid ameliyatına benzer küçük bir operasyonla bu bez alınır ve hasta tamamen şifa bulur" diye konuştu.
Uzman isim, açıklamasının devamında sık idrara çıkma, aşırı su içme gibi durumların yanı sıra nedeni açıklanamayan karın, sırt ve kemik ağrısı olan kişilerin mutlaka kalsiyum seviyesini kontrol ettirmesi gerektiğinin altını çizdi. Belirtilen gözardı edilmemesi gerektiği belirtildi.