Uzman isim, yaptığı açıklamasında antiseptik ve klorheksidin içeren ağız gargaralarının dil üzerindeki tat tomurcuklarına zarar verdiğini belirtti. Bu durum zaman içerisinde dil üzerindeki tat tomurcuklarının yok olmasına ve tatların algılanamamasına sebep olduğu ifade edildi.
Yanlış ağız gargarası seçiminde çene kemiğinin bile zarar görebileceğini söyleyen Prof. Dr. Özkan, dişlerin üzerinde koyu kahverengi, siyahımsı eleklerin oluşabileceğini aktardı. Bu sebeple uzun süreli yoğun asidik ve alkol içerikli gargara kullanımına karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.
AĞIZ GARGARALARININ SEBEP OLDUĞU SORUNLAR
Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, "Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün" dedi.
Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Dr. Birkan Taha Özkan, kullanımı yaygınlaşan ağız gargaralarına karşı uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Özkan, özellikle pH değeri düşük (asidik) ve alkol içeren ürünlerin dişlerde hassasiyet, çürük artışı, diş yüzeyinde renklenme ve mine incelmesine yol açtığını söyledi. Alkol, klorheksidin ve yoğun antiseptik içeren ağız gargaralarının dil yüzeyindeki tat tomurcuklarını zamanla silikleştirdiğini belirten Prof. Dr. Özkan, "Özellikle asidik içerikli ve alkol bazlı gargaraların uzun süreli kullanımı, diş minesinde erozyon, dilde tat alma duyu kaybı, diş eti hastalıkları ve ağız mukozasında hasar gibi sorunlara yol açabiliyor" dedi.
TAT ALMA DUYUSU YİTİRİLEBİLİR
Yoğun alkol, klorheksidin ve antiseptik içeren ağız gargaralarının dil üzerindeki tat tomurcuklarına zarar verdiğini belirten Özkan, "Tat alma duyunuzu yitirebilirsiniz. Yoğun alkol, klorheksidin ve antiseptik içeren ağız gargaraları, dil üzerindeki minik tat tomurcuklarının (papillaların) silikleşmesine ve yok olmasına neden oluyor. Bu da zamanla dil yüzeyinde pürüzsüzleşme, tatlı, tuzlu, acı gibi tatları algılayamama ve ağız içinde ve yanakta kronik yanma hissi oluşturuyor. Tat alma duygusunu kaybetmek, yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Dil üzerindeki papillaların hasarı bir noktadan sonra geri dönüşümsüz olabilir. 2024 yılında yapılan bilimsel çalışmalar, düzenli ağız gargarası kullanan bireylerde yüzde 18 oranında tat kaybı ve dil yanması vakalarının görüldüğünü göstermiştir" diye konuştu.
Ağız gargaraları genellikle beyazlatılmak istenilen dişler için tercih ediliyor. Ancak pH değeri düşük olan gargaraların diş minesinde asit erozyonuna sebep olabileceği belirtildi.