Yerli ve milli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı

TÜSEB ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen kalp-akciğer makinesi, Sağlık Bakanlığında düzenlenen programla tanıtıldı. Cihaz, klinik öncesi testlerden başarıyla geçti.

Yerli ve milli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı

Yerli ve milli imkânlarla Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen kalp-akciğer makinesinin tanıtımı Sağlık Bakanlığında gerçekleştirildi. Tanıtım programına TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ile sektör temsilcileri katıldı. Cihazın geliştirme süreci, laboratuvar testleri ve başarıları hakkında bilgi verildi.

EKİPCE MOTİVE OLARAK ÇALIŞIYORUZ

Programda konuşan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, "Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Sayın Bakanımız Kemal Memişoğlu'nun yönetim kurulu başkanlığını yaptığı bir enstitüler topluluğu. Bizim 9 tane enstitümüz var şu aşamada. Kanser, Aşı Enstitüsü, Sağlık Politikaları Enstitüsü, Yapay Zeka Enstitüsü gibi enstitülerimiz. Her bir enstitümüzün başkanı, konusunda uzman, profesyonel olan hocalarımız ve ekipler ile oluşturuluyor. TÜSEB bütçesini Cumhurbaşkanlığı’ndan alıyoruz. Geçen yılki toplantılarla birlikte bu yıl bizim TÜSEB'in bütçesi iki kat artırıldı. Bu artırılan bütçemizin yüzde 70'i sadece proje desteklerine ayırdık. Yani TÜSEB'in hedefi sağlık alanında harika inovasyonların yapılması. TÜSEB günümüz teknolojisinin değil, geleceğin teknolojilerini de geliştirmek için kurulmuş bir enstitü topluluğudur. Gerçekten şu anda motive bir ekip olarak çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.


TÜM ÇALIŞMALAR BAŞARILI SONUÇLAR ELDE ETTİ

Makinenin üretim aşamasına ilişkin konuşan Kervan, "Önce iyi bir fizibilite çalışması gerekiyordu. Bu fizibilite çalışmasından sonra ASELSAN'daki mühendis arkadaşlarımız ve bizim hekimlerimizin önerileri doğrultusunda çalışmaya ve ürünü oluşturmaya başladık. Tümüyle cihaz bitmişti ve artık sırada cihazın klinik öncesi laboratuvar çalışmaları vardı. Yine laboratuvar çalışmaları Bilkent Şehir Hastanesi'nde yapıldı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin laboratuvarlarında Bilkent Şehir Hastanesi'nde ASELSAN'ın mühendisleriyle birlikte kalp cerrahları, perfizyonist arkadaşlarla birlikte ilk sıvı çalışmaları yaptıktan sonra kan çalışmaları yapıldı. Kan çalışmalarında başarılı sonuçlar elde edildi. Hatta diğer cihazlarla sonuçları karşılaştırıldı ve ASELSAN'la yaptığımız bu kalp akciğer makinesinin sonuçları diğer cihazlardan daha da iyi çıktı. ASELSAN bu süreç içinde 3 tane de ödül kazandı" şeklinde konuştu.

Geliştirilen cihazın testlerde mevcut cihazlardan daha başarılı sonuçlar verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Ümit Kervan, TÜSEB'in sağlık alanında yenilikçi projelere destek vermeyi sürdüreceğini belirtti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER