Başıboş köpek sorunu hakkında

Türkiye'de devam eden başıboş sokak köpeği tartışmalarının çözüme bağlanması bekleniyor.

Kemal Özer Kemal Özer Veteriner Hekim
Tüm Yazıları

Yaşadığımız çevrede her geçen gün artan, yetkili kurum ve belediyelerin tüm gayretlerine rağmen bir türlü kontrol altına alınamayan başıboş sokak köpekleri sorunu son aylarda maalesef Türkiye'nin gündeminde birinci sıraya oturmuş durumdadır. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Güvenli Sokaklar Derneğinin (GÜSODER) verilerine göre son iki yıl içinde köpek saldırılarında 50 si çocuk 107 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Kuduz riskli temas vakaları da neredeyse iki misli artmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye'yi kuduz riski bakımından yüksek kategoride tanımlamaya başladı. Birçok ülkenin Dışişleri Bakanlıkları Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarını başıboş köpekler ve kuduz riski konusunda uyarmaya başladı.

''BELEDİYELERİN BARINAKLARI GENİŞLETİLMELİ VE HAYVANLARIN YAŞAM ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR''

Sokaklarımızın başıboş sokak köpeklerinden tamamen arındırılması için neler yapılmalıdır? Öncelikle insan sağlığının her şeyden önce geldiği ilkesinde toplumun tüm kesimlerinin bir uzlaşıya varması gereklidir. Bu mücadelede başarılı olmuş Avrupa ülkelerinde uygulanan yöntemler esas alınarak bir kanun çıkarılarak en kısa zamanda harekete geçilmelidir. Ötenazi uygulaması tabii ki en son çare olmalıdır. Oysaki ilk uygulanacak yöntemmiş gibi toplumun duygusal düşünen bir kesimi bu konuyu sürekli gündeme getirerek sürecin uzamasına sebep olmaktadır.

Belediyelerin barınakları genişletilmeli ve hayvanların yaşam şartları iyileştirilmelidir. Belediyeler sokak hayvanlarına bağış fonları oluşturmalı, hayvanseverler bireysel olarak sokaklarda köpek beslemek yerine yardımlarını buralara yapmalıdır. Tüm vatandaşların kendi muhitinde sürekli gördüğü köpekleri belediyeye ihbar ederek toplanmasına yardımcı olması ve bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Sahipli köpeklerde çip uygulaması ve bunun sıkı bir şekilde takibi sürdürülmelidir.
Özellikle saldırgan ırk köpeklerin satışı yasaklanmalı. Bu tip sahipli köpeklerin kimlik ve çip takibi daha ciddi bir şekilde yapılmalıdır. Veteriner Fakültelerinin de belediyelerle iş birliği yaparak Veteriner Hekim adayı stajyer öğrencilerin kısırlaştırma konusunda belediyelerde görev alması sürecin hızlanmasına katkı sağlayacaktır.