Cumhuriyet döneminin ilk barajı olması sebebi ile tarihte önemli bir yeri olan Çubuk Barajı'nın yapımında hem Türk hem de yabancı mühendislerin çalıştığı biliniyor.
Zamanında kirlilik ve çamur birikmesi yüzünden kullanımının azalmaya başladığı Çubuk Barajı 1194 yılından sonra içme suyu olarak değerlendirilmedi. Günümüzde ise 2021 yılının sonlarına doğru baraj su havzasının temizlenmesi ile yeniden su tutulmaya başlandı.
Bundan tam 88 yıl önce Atatürk tarafından açılan Çubuk Barajı son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte aktif hale getirildi.
BARAJIN KURULACAĞI ALAN İÇİN TELEFERİK SİSTEMİ KURULDU
Yapıldığı dönemlerde Ankara'ya sadece 12 kilometre uzaklıkta olduğu ifade edilen Çubuk Barajı'nın temelden olan yüksekliğinin 58 metre, kapasitesinin de 5,6 hektometreküp olduğu bilinmektedir. Yapımı sırasında iki tepe arasına kurulan teleferik sistemi ile barajın kurulacağı alan betonun dökülmüştür.
Diğer yandan Atatürk'ün talimatı ile Çubuk Barajı'nın inşaatına devam edilirken, o dönemde Ankara'nın su ihtiyacının karşılanması için tartışmaların sürdüğü ifade ediliyor. O dönemde Kızılırmak ve Sakarya Nehirlerinden su getirmenin maliyetli olacağı ve yapımının da uzun süreceği için Hisar ve Bedesten depoları arasında iki adet terfi borunun kurulması istendi.
(Kaynak: Ankara Üni. Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi)
1930 yılında başlayan inşaat çalışmaları 1936 yılında tamamladı. 3 Kadım 1936 yılında da törenle baraj Ankaralıların hizmetine açıldı.