Ankara’nın ilgi çeken tarihi yapılarından birisi de Arslanhane Camii bu kenti ziyaret edenlerin ilgisini çekiyor. Arslanhane Camii tarihi özelliklerinin yanında mimari özellikleri ile de ön plana çıkıyor. Oldukça yoğun bir ziyaretçi trafiğine sahip olan Arslanhane Camii’nin özellikleri merak ediliyor.
ADI ASLAN HEYKELLERİNDEN GELİYOR
Arslanhane Camii Anadolu’daki Selçuklu eserlerinden birisidir. Bu camiye Arslanhane adının verilmesinin ise özel bir anlamı bulunuyor. Bu camide bulunan türbenin duvarında gömülü olan aslan heykellerinin bulunmasından dolayı buraya bu isim verilmiş. Bahsi geçen aslan heykelleri ise Bizans döneminden bugüne kadar kalmış ve muhafaza edilebilmiş.
AHŞAP YAPI BİRİMLERİ HAKİM
Arslanhane Camii’nin ahşap sütunları, ahşap tavanı, ahşap minberi ve alçı mihrabı vardır. Dönemin Selçuklu eserlerinin en ihtişamlılarından kabul edilen Arslanhane Camii’nin sütunları Roma döneminden kalma devşirme taş sütun başlıklarıyla sona eriyor.
UNESCO DÜNYA MİRASLARI LİSTESİNDE
Arslanhane Camii’nin bahçesinde altı adet mezar bulunuyor. Küçük bir meydana sahip olan camide Ahi Şerafettin Türbesi de yer alıyor. Arslanhane Camii hem içinden hem de dışından tam bir estetik harikası olarak görünüyor. Tarihsel açıdan çok kıymetli bir mimariye sahip olan caminin ne kadar önemli olduğu ise UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almasıyla net bir şekilde görülebiliyor. Bu listeye Ankara’da sadece iki yapı girerken bunlardan birisi Arslanhane Camii olarak açıklandı.
Arslanhane Camii’nin ahşap direklere sahip olması ise ayrıca önemli bir durum teşkil ediyor. Anadolu’da özellikle Selçuklu döneminden kalma ahşap direkli cami sayısı çok az. Bundan dolayı bu yapının önemi bir miktar daha artıyor.
Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Arslanhane Camii her gün çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor.