Ankara ve İzmir’deki Tohum Gen Bankaları gen çeşitliliğine katkı sağlıyor

Ankara ve İzmir’deki Tohum Gen Bankaları ile bitkisel gen çeşitliliğinin gelecek nesillere taşınmasına katkı sağlanılıyor.

Ankara ve İzmir’deki Tohum Gen Bankaları gen çeşitliliğine katkı sağlıyor

Değişen iklim şartları gıda üretimini zorlaştırırken Ankara ve İzmir’deki Tohum Gen Bankaları bu soruna çare olmaya çalışıyor. Bu sebeple Tohum Gen Bankaları büyük bir önem taşıyor. Anadolu'nun biyolojik serveti Ankara ve İzmir'deki Tohum Gen Bankası'nda özenle saklanıyor.

Türkiye'nin bitkisel gen çeşitliliğinin geleceğe taşındığı bu bankalarda mercimekten fasulyeye, biberden karpuza kadar binlerce ürünün tohumu özenle korunuyor. Ankara ve İzmir'deki Tohum Gen Bankasında toplamda 120 bin tohum eksi 18 ile artı 5 derecelik özel odalarda muhafaza ediliyor.

TOHUMLAR 81 İL 7 BÖLGEYE DAĞILIYOR

Vatandaşlar, söz konusu bu bankalara, karşı ödemeli şeklinde ellerindeki tohumları gönderebiliyor. Bunun yanı sıra Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesindeki araştırmacılarda Türkiye'nin 81 il 7 bölgesine dağılarak özenle buldukları tohumları, bankalara getiriyor.

Bankalarda kaydedilen tohumlar temizlenmesinin ardından çimlenme testinden geçiriliyor. Tohumlar, belirli nem ve sıcakta kurutuluyor. Çeşitli aşamalardan geçirilen tohumlar özel ambalajlarda vakumlanıyor ve eksi 18 derecelik girilmesi yasak odalarda muhafaza ediliyor. Eksi 18 derecelik odada muhafaza edilen örnekler dağıtıma kapalı.

Orta dereceli muhafaza odalar ise 5 ile 8 derece arasındaki bir sıcaklığa sahip. Bu odadaki tohum örnekleri ise sadece araştırma projeleri için dağıtıma açık bırakıldı. Tohum Gen Bankası sayesinde Türkiye'nin bitki genetik kaynakları su stresi, kuraklık, hastalıklara karşı korunmuş oluyor.

Ankara'daki Tohum Gen Bankası, kapılarını İHA ekibine açtı. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Hümeyra Yaman, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de genetik kaynakların toplanması, muhafaza edilmesi ve tohum karakterizasyon çalışmalarının yıllar öncesinde başladığını ifade etti.

Ankara ve İzmir’deki Tohum Gen Bankaları gen çeşitliliğine katkı sağlıyor

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün (TAGEM) kurulduğu ilk tarihten itibaren Türkiye'nin tohum genetik kaynaklarının toplanmaya başladığını belirten Dr. Yaman, ürünlerin ıslah edildiğini ve geliştirildiğini vurguladı.

BAĞIŞÇILARDAN DA TOHUM GELİYOR

Tohumların bankaya bağışçılardan da gelebildiğini aktaran Dr. Yaman, “Kendi bu tohumlukları çoğaltanlar var. Onlardan arkadaşlar toplama çalışmalarıyla alabiliyorlar. Bağışçılar doğrudan da gönderebiliyor. TAGEM üzerinden formları indirerek gerekli yerleri doldurarak bilgileri de girmek kaydıyla bize karşı ödemeli gönderebiliyorlar tohumlarını. Bunun yanı sıra arkadaşlarımız da toplama çalışmaları yapabiliyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER