Ankara’da geçtiğimiz aylarda meydana gelen olayda bir down sendromlu çocuğun bir alışveriş merkezinin oyun alanına alınmayışı gündeme gelmiş ve büyük bir tepki oluşmuştu. Bu tepkiler üzerine ve çocuğun ailesinin de şikayeti ile olay ile ilgili olarak soruşturma başlatılmıştı. Mahkemede çocuğun oyun alanına alınmayışında sorumlu olan sanığa 10 ay hapis cezası verilmişti.
Verilen hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Kararda sanığın ayrımcılık suçunu işlediği açık bir şekilde belirtildi. Sanığın yargılama sırasında ayrımcılık suçu işlemediğine dair yaptığı savunmanın ise itibar edilmediği kaydedildi.
10 AY HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ
Ankara'da ailesiyle bir alışveriş merkezine (AVM) giden 10 yaşındaki down sendromlu çocuğu, "içerideki çocuklara zarar verebilir" diyerek oyun alanına almayan sanık Ali M.’nin 10 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararın gerekçesi açıklandı.
Ankara Batı Adliyesi 10. Asliye Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararında, mağdur M.B'nin down sendromlu ve özel gereksinimli olduğu için Ankara'da bir AVM'nin içindeki oyun alanına alınmadığı hatırlatıldı.
ŞİKAYETÇİ OLUNMUŞTU
Olayla ilgili yayımlanan video kaydında, oyun parkında görevli sanığın "biz burada çalışanlar olduğumuz için onlar ne dediyse biz onu yapıyoruz, özel çocuklar alınmıyor" demesi, yine aynı oyun parkında çalışan diğer bir kadın görevlinin ise "içeride zarar verebilir" demesi üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve özel gereksinimli M.B'nin ailesinin Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunduğu anımsatıldı.
AYRIMCILIK SUÇU İŞLENMİŞTİR TESPİTİ
Gerekçeli kararda, "Sanığın yargılama aşamasında oyun alanında herhangi bir ayrımcılığın bulunmadığına ilişkin suçtan kurtulmaya yönelik savunmasına itibar edilmesinin mümkün olmadığı, down sendromlu olan mağdurun oyun alanından faydalanmasına engel olmak suretiyle üzerine atılı ayrımcılık suçunu işlediği" tespitinde bulunuldu.
Gerekçeli kararda, yargılama sonucunda sanık Ali M.’ye "kişiler arası ayrımcılık yapma" suçundan 10 ay hapis cezası verildiği kaydedildi.
Kamuoyunda büyük yankı uyandıran olay ile ilgili olarak yargılama sürecinde kesin bir hükümle karar verildi. Down sendromlu çocukların toplum içerisinde ayrımcılığa maruz kalmaları durumunda bu karar bir emsal teşkil edebilecek. Bu açıdan mahkemenin verdiği kararın büyük bir önemi bulunuyor.