Osmanlı Devletinin çöküş yıllarında Mustafa Kemal Atatürk kendisine inananlarla birlikte Türk milletinin bağımsızlığı için milli mücadele sürecini başlatmıştı. Zorlu geçen sürecin ardından başarıya çok yaklaşıldığı yıllarda mücadelenin merkezi olarak Ankara seçilerek buraya bir meclis açılmasına karr verilmişti.
GÜNÜMÜZDEKİ SAYISINDAN DAHA AZDI
Yeni kurulacak devlette halkın kendi kendisini yönetmesi benimsenmiş ve ilk meclis Türkiye Büyük Millet Meclisi adıyla 23 Nisan 1920 yılında açılmıştı. Atatürk'ün çağrısıyla yurdun farklı noktalarından gelerek vatandaşların yönetilmesinde söz hakkı olan ilk milletvekilleri 436 kişiydi.
Bu milletvekillerinin arasında günümüzde meclis çatısı altında olmayan farklı meslek gruplarından kişilerde vardı. 1. dönem milletvekillerinin 54'ü asker, 32'si din adamı ve 30'u aşiret reisiydi.
VEKİLLER ARASINDA İDEOLOJİK AYRILIK
Cumhuriyetin ilanından 3 yıl önce açılan mecliste yeni dönem için tüm milletvekilleri aynı görüşü benimsemiyordu. Bazı vekiller yeni devlet kurulmasını, bazıları dini yönetim anlayışını, bazıları ise Osmanlı yönetim anlayışının sürdürülmesini istiyordu. Bu fikir ayrılıklarına rağmen Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ilerleyen süreçte Cumhuriyet ilan edildi.