Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan ve Ankara ile birlikte Konya ve Aksaray'ın da kıyısının bulunduğu Tuz Gölü son dönemde zor günlerden geçiyor.
İnsanların aile ve arkadaşlarıyla gezmeye gittiği, ülkenin tuz ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı ve flamengo gibi canlıların uğrak noktası olan Tuz gölünün küçülme eğiliminde olduğu öğrenildi.
10'DA 1 ORANINDA SUYU KALDI
Konu ile ilgili bir bilgilendirme yapan Aksaray Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melayip Bilgin durumun ne kadar vakim olduğunu şu sözlerle özetledi:
"Tuz Gölü'nün sulak alanı 1987-1990 yılları arasına kadar yaklaşık 93 bin hektar civarındaydı. 2000'li yıllara gelindiğinde bu alan 30 bin hektarlara düştü. Şu anda ise 9 bin 200 hektar civarında. Tuz Gölü, 93 bin hektar civarındayken 130 bin futbol sahası büyüklüğündeydi. Kuraklığın ve iklim değişikliğinin etkisiyle 13 bin futbol sahasına kadar geriledi. Yani Tuz Gölü'nün su dolu alanı 10'da 1 oranında kalmış gözüküyor"
ATILACAK ADIMLAR MERAK EDİLİYOR
Türkiye'nin en önemli göllerinden birisi olan Tuz Gölü ile ilgili ilerleyen süreçte nasıl çalışmaların yapılacağı merak ediliyor. İklim değişimlerinden dolayı büyük bir gerileme yaşayan gölün daha da küçülmesi büyük bir olasılık olarak göze çarpıyor.