Ev sahipleri ile kiracılar arasında özellikle yüzde 25 kira zammı sınırlamasının ardından anlaşmazlıklar derinleşti. Mağdur olduklarını düşünen ev sahipleri kiracılarını evden çıkarabilmek için her yolu deniyorlar. Kiracılar evden çıkmamak; ev sahipleri ise onları evden çıkarmak için direniyorlar. Bunlar yapılırken bazı ev sahipleri kiracılara resmen tuzak kuruyorlar ve başarılı da oluyorlar. Ancak ev sahiplerinin hiç hesaba katmadıkları bir yasal hak onlara oldukça tuzluya patlıyor.
KİRACIYI EVDEN ÇIKARMAK MÜMKÜN!
Ev sahipleri çeşitli gerekçeler ile kiracılarını gerçekten evden çıkarabiliyorlar. Özellikle de mahkeme süreçleri ile uğraşmak istemeyen kiracılar çok fazla diretmeyebiliyorlar. Kimi kiracılar ise mahkemenin karar vermesini istiyorlar. Bu da mümkün olabiliyor.
Ev sahibinin ev ihtiyacı varsa mahkeme kararı ile kiracıyı evden çıkarma imkanı bulunuyor. Aynı şekilde evde büyük bri tadilat yapılacaksa ve bu tadilat sırasında evde kiracının olması mümkün değilse de kiracı evden çıkarılabiliyor. Bunun yanında evin kentsel dönüşüme girecek olması da kiracının evden tahliyesini kolaylaştırabiliyor. Bu yollarla ev sahipleri çok da sıkıntıya girmeden kiracıları evden çıkarabiliyorlar.
EV SAHİPLERİNİN EN ÇOK YAPTIKLARI HATA
Fırsatçı ev sahipleri kiracılarını sayılan gerekçelerle evden çıkardıktan sonra istedikleri gibi evlerini yüksek fiyatlardan kiraya verebiliyorlar. Ancak bu yapılan en büyük hata oluyor. Eğer kiracı evden sayılan gerekçelerle çıkarılmışsa o ev o amaçla kullanılmalıdır. İhtiyaçtan dolayı kiracıyı evden çıkarıp evi bir başkasına kiraya vermek kiracının hakkını gasp etmektir. Aynı şekilde evde büyük tadilat olacak diyerek kiracıyı evden çıkarıp bir başkasına kiraya vermek de kiracıyı aldatmaktır. Tüm bunların bir hukuki sorumluluğu bulunuyor.
KİRACI TAZMİNAT ALIYOR
Kiracıyı ev sahibi evden çıkarmış ve sayılan gerekçelerde belirtilen amaçlar yerine kullanmak yerine ev bir başkasına kiraya verilmişse eski kiracı hakkını mahkeme yoluyla söke söke alıyor. İhtiyaçtan, tadilattan, kentsel dönüşümden dolayı kiracı evden çıkarılmışsa 3 yıl boyunca o ev bir başkasına kiraya verilemez. Eğer kiraya verilecekse ilk kiralama hakkı kiracıya tanınmalıdır. Bunlar yapılmazsa kiracı dava açarak ev sahibinden 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat alabilir. 10.000 TL aylık kirası olan bir ev için ev sahibi kiracıya 120 Bin TL tazminat ödemek zorunda kalabiliyor.