Depremlerde yıkılan ya da hasar gören evlerden geriye kalan görüntüler inşaatlarda kullanılan demir ve çimentonun önemini gözler önüne serdi. İnşaatlarda yapı güvenliği açısından büyük öneme sahip olan inşaat demirleri artık her aşamada izlenecek. İnşaat Demirleri İzleme Sistemi için hazırlıklar tamamlandı.
Kayıt dışı inşaat malzemeleri özelliklede demir başta olmak üzere ekonomide önemli kalemlerin arasında yer alıyor. Kayıt dışı malzeme ve vergi güvenliğinin yanı sıra deprem kuşağında yer alan ülkemizde can güvenliğinin sağlanması için insaat demirleri yakın takibe alınıyor.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından, insaat demirlerinin tüm üretim aşamalarını takip ederek kayıt altına alınacak. İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) 1 Ocak 2024 itibarıyla hayata geçiyor.
40 MİLYAR VERGİ KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK
İnşaat demiri, üretim aşaması bitti anda özel güvenlikli işaret ile kayda alınacak ve bu tasarlanan işaret kopyalanamayacak. Bu işeret sayesinde geliştirilen sistemde demirin nerden çıkıp nereye gittiğini kimlerin elinden geçtiğini en son hangi müteahhitlere satıldığına kadar takip edilebilecek.
İDİS sistmi ile hem güvenliğe büyük katkıda bulunulacak hemde yılda 40 milyar liradan fazla vergi kaybı önlenecek. Tüm paydaşlar İDİS'e kayıt yaptırmak zorunda.
KAYITLAR YIL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK
İthalatçılar ve üreticiler, 1 Ocak 2024 tarihinden sonra İDİS'e kaydı olmayan inşaat demirlerini satışa sunamayacak. Mevcut inşaat demiri üreten ve ithal edenler, toptancı, bayiler, tüccar ve yapı müteahhitleri, yapı denetim firmaları ve ilgili tüm paydaşların İDİS’e kayıtları 2023 yılı sonuna kadar tamamlanacak.
BİR ÇOK ÜLKEDE UYGULANIYOR
Yurt dışında İDİS uygulaması yıllardır başarıyla uygulanıyor. Fransa’da özel işaretlemeler ile inşaat malzemeleri yaşam döngüsü boyunca izlenebiliyor. Aynı şekilde ADB' de de demir üreticileri kalite belgelendirme programı ile ürünlerini izlemekle yükümlü. Yine aynı şekilde Çin'de yıllarca inşaat malzemelerini bu sistemle takibe aldı.
Haberankara.com