Asıl mesleği baytarlık olan Mehmet Akif Ersoy Osmanlı'nın son yıllarında ve Cumhuriyetin ilk senelerinde kalemini ustaca kullanması ve yazdıklarıyla kendisine hayran bırakan bir edebi kişilik olarak akıllarda yer edindi. 63 yaşında İstanbul'da vefat eden Ersoy'un Türk milletinin saygısını ve sevgisini kazanmasına neden olan şey ise İstiklal Marşının yazarı oluşu oldu.
İSTİKLAL MARŞINDAN PARA ALMADI
1921 yılında milli mücadele dönemi tüm hızıyla devam ederken mecliste yeni bir marş hazırlanması için girişimler başladı. Bu konuda bir yarışma düzenlenmesine karşın gözler hep Mehmet Akif Ersoy'un üzerinde oldu. Yarışmaya ikna ile katılan Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı eser meclis tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilirken, yarışmanın ödülü Mehmet Akif tarafından Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai vakfına bağışlandı.
SON YILLARINI MISIR'DA GEÇİRDİ
1923 yılından itibaren yılın belirli zamanlarını Mısır'da geçiren Mehmet Akif Ersoy 1926'da kalıcı olarak buraya yerleşti. Siroz hastalığına yakalanınca tedavi için 1936'da İstanbul'a gelen Mehmet Akif Ersoy aynı yıl İstanbul Beyoğlu'ndaki evinde son nefesini verdi.
Ardında büyük bir edebi arşiv ve milli duyguları yansıtan satırlar bırakan Mehmet Akif Ersoy, her zaman İstiklal Marşını yazması ile anıldı. Vefat yıldönümünde de ünlü şairi anma paylaşımları yapılmaya başlandı.