Kiracılar için evden çıkarılma tam bir kabus olabiliyor. Bu kabusun ortasında kalmak istemeyen kiracılar yasal haklarını kullanarak kendilerini garanti altına almak istiyorlar. Bir kiracı evden çıkarılmak istemiyor ise ne yapmalıdır? Kiracılar ile ev sahipleri arasında kronikleşmiş olan tahliye sorunu yasal yollarla nasıl çözülebilir?
İLK ŞART KİRA ÖDEMESİ
Evden çıkarılmak istemeyen bir kiracının öncelikle yapması gereken kira borçlarını düzenli ve eksiksiz bir şekilde zamanında ödemesidir. Kira ödemesi konusunda yaşanacak herhangi bir gecikme veya eksik ödeme ev sahibinin kiracıyı evden çıkarması için bir koz olacaktır. Bundan dolayı kiracılar bu sorumluluklarını hassasiyetle yerine getirmelidirler. Gayrimenkul uzmanları da bu konuda kiracılara uyarı üzerine uyarı yapıyorlar.
DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER
Kiracıların başlıca yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ev sahibinin kendilerini evden çıkarmalarını engelleyecektir. Bundan dolayı kiracılar eve iyi bakmalı, komşular ile saygılı bir iletişim kurmalı, aidat borçlarını aksatmamalı ve ev sahibi ile ailesine saygı sınırları içerisinde davranmaya özen göstermelidirler. Tüm bunlar kira sözleşmesi ile kiracılara yüklenen sorumluluklardır. Bunların ihlal edilmesi kiracının evden çıkarılacağı yasal bir sürecin başlamasına neden olabilir.
UZMANLARDAN ÇOK ÖNEMLİ TAVSİYE
Bir kiracı ev sahibine karşı tüm sorumluluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getiriyor ve evde kalmaya devam etmek istiyor ise gayrimenkul hukuku uzmanları tarafından çok önemli bir uyarı yapıldı. Buna göre ev sahipleri kira sözleşmesini kendi kararları ile ilk 10 yıl içinde sona erdiremiyorlar. Yasalar ev sahiplerine bu hakkı vermiyor. Kira sözleşmesi 10 defa yıllık olarak yenilendikten sonra ise işler değişiyor. O zaman ev sahibi gerekçe sahi göstermeden kira sözleşmesini sona erdirip kiracıyı evden çıkarabilir. Bu durumda kalmak istemeyen kiracılara ise bir uyarıda bulunuldu.
Uzman uyarılarına göre kiracılar kira bedelinde adil olmaya gayret etmelidirler. Yıllar geçtikçe eski kiracıların kira bedelleri güncelliğini yitirecektir. Bu konuda ev sahibine anlayış ile yaklaşılmalıdır. Bu şekilde kurulacak iyi ilişki ile kiracılık süresinin 8. veya 9. yılında kira sözleşmesinin yeniden yapılması için ev sahibi ikna edilmelidir. Bu yapıldığında ev sahibinin 10 yıldan sonra kiracıyı evden çıkarma hakkı sıfırlanacaktır. Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma hakkı elde edebilmesi için yeniden 10 yılın geçmesi gerekecektir. Bu da kiracıların faydasına olacaktır.