Müsailaj sorununu çözmek için Bakanlıkta toplantı yapıldı

Müsilaj Bilim Teknik Kurulu toplantı gerçekleştirdi. Marmara Denizi'nde müssilaj emarelerinin ortaya çıkmasının ardından yapılan toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlık etti.

Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu toplantısı yapıldı

Son günlerde Marmara Denizi'nde müsilaj emareleri ortaya çıktı.Yaşanan olayın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili birimleri ile Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu bir kez daha bir araya geldi. Bilim kurulu üyesi akademisyenler, Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında yapılan toplantı Bakanlık binasında gerçekleştirildi.

MÜSİLAJ 3 TEMEL NEDENE DAYANIYOR

Bakan Yardımcısı Varank, müsilaj oluşumunun üç temel nedene dayandığını belirterek, "Denizdeki sıcaklığın yükselişi, denizin durağanlığı ve artan kirlilik, özellikle azot ve fosfor artışı ile müsilaj oluşuyor. İlk iki madde bütünüyle iklim değişikliğine bağlı ve buna doğrudan mücadele etme şansımız bulunmuyor. Ancak uyum sağlayabiliriz. Üçüncü maddede ise özellikle kentsel, endüstriyel ve tarımsal kaynaklı kirlilik baskısı sonucunda müsilaj oluşuyor" dedi.

Müsailaj sorununu çözmek için Bakanlıkta toplantı yapıldı

19 MADDE TAMAMLANDI

Toplantıda ilgili belediyelerin atık su arıtma tesislerinin son durumlarına ilişkin veriler Bilim Kurulu'na aktarıldı. Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı'nın 19 maddesinin tamamlandığını, 3 eylemin ise tamamlanamadığını belirtti. Turan, tamamlanamayan 5'inci maddede atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık su artıma tesisine dönüştürülme oranının çok düşük olduğunu belirtti.

Toplantıda Marmara Denizi'nin mevcut durumu ve çözüm önerileri bilim adamları tarafından detaylı şekilde ele alınarak, MARMOD ve DEN-İZ projelerinin analiz bulguları paylaşıldı. Prof. Dr. Barış Salihoğlu ve Prof. Dr. Burcu Özsoy, denizdeki çevresel kalite kriterlerinin yıllara göre değişimini anlatan bir sunum yaptı. Ayrıca Doç. Dr. Ahsen Yüksek, Prof. Dr. Gülşen Altuğ, Doç. Dr. Ayşegül Akpınar da Bilim ve Teknik Kurulu'nda sunum gerçekleştirdi.

MÜSİLAJ TEHLİKELİ MİDİR?

Türkiye'de etkili olan müsilaj, insan ve diğer cnlılara zarar veren bir etkiye sahip. Müsilaj kümeleri içerisinde zararlı bakteriler barındırdığı için ciltte kızarıklığa ve lezyona sebep oluyor.

Kaynak: Eda Koç
SONRAKİ HABER