Teşrik tekbirleri nedir, ne zaman başlar, ne zamana kadar yapılır?

Müslümanlığın farz ibadetlerinden olan Kurban'a sadece bir kaç gün kaldı. Bu nedenle bu dönemde yapılacak görevler hakkında bilgisi eksik olanlar ve bilgilerini yenilemek isteyenler araştırmalarını sıklaştırdı.

Teşrik tekbirleri nedir, ne zaman başlar, ne zamana kadar yapılır?

Kurban Bayramı döneminde Müslümanların kurbanlık hayvanlık kesmek haricinde yaptıkları başka görevlerde bulunuyor. Bu görevlerin arasında namazlardan sonra Teşrik Tekbiri getirmek yer alıyor.

TEŞRİK TEKBİRLERİ NE ZAMAN YAPILMAYA BAŞLANIYOR?

Her Kurban Bayramı dönemi geldiğince yapılan bu uygulama Kurban Bayramı Arefe günü sabah namazında başlayıp, kurban bayramının 4. günü ikindi namazı ile sona eriyor.

Müslümanlar belirtilen zaman aralığında 23 namaz boyunca her farz namazının ardından "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diyerek tekbiri dile getiriyor.

TEKBİRLER CEMAATLE VE BİREYSEL OLUNSADA YAPILIYOR

Teşrîk tekbirleri birçok fakihe göre vaciptir. Bazılarına göre ise sünnettir. Hanefi mezhebinin kurucusu Ebu Hanife teşrîk tekbirlerinin vacip olması için yükümlünün hür, mukîm ve erkek olması ve farz namazın cemaatle kılınmış bulunması şartlarının olması gerektiğini ifade eder.

Kişi bu 23 namazında cemaatle ise topluca tek ise bireysel olarak tekbirlerini getirmeye devam eder. Bu dönem geldiğinde dini makamlar tarafından müslümanlara namazlarında bu hususu unutmamalarına dair telkinlerde bulunuyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER