yazar
Uz. Çocuk Gelişimi Eğitimcisi - Aile Danışmanı
Tüm Yazıları
google news

Eyvah Çocuğum Anaokuluna - Kreşe Başlayacak 3

YAYINLAMA: 06 Eylül 2023 / 14.02 | GÜNCELLEME: 30 Kasım 2023 / 21.07

Sevgili Anne Babalar merhaba,

Eyvah çocuğum anaokuluna – kreşe başlayacak yazı dizimizin ilk iki bölümünde anaokulu veya kreşte öncelikle bakmanız gerekenin RUHSATLARI kontrol etmenizi önermiştim. Gezeceğiniz kurumlarda sınıflarda nelere dikkat edeceğinize ve kurumdan beklentiniz ne olmalı bunun üzerine birkaç öneride bulunacağım.

Öncelikle çocuğunuzun gelişimini iyi gözlemlemeli ve ihtiyacının farkında olmanız çok önemli. Yani çocuğunuz çok hareketlimi ya da hareketsiz mi? meraklı mı? Çok mu konuşuyor? ya da konuşmuyor mu ? İçe mi dönük? Sessiz mi? karakteristik özellikleri ve gelişimi eğitim ihtiyacını da belirler. Yani sevgili anne babalar sizin hayal ettiğiniz, sizin gözünüze güzel görünen ve sizin istediğiniz kurumlar çocuklarınızın ihtiyacı olmayabilir. Yani herkesin iyi dediği her okul, her çocuğun okulu olmayabilir. Bu nedenle çocuğunuzun ihtiyacını belirleyip yola öyle çıkmakta fayda var.

Eyvah Çocuğum Anaokuluna - Kreşe Başlayacak 2Eyvah Çocuğum Anaokuluna - Kreşe Başlayacak 2

Örneğin; hareketli bir çocuğunuz var ise sınıflarının ve hareket alanlarının geniş olmasına ( ama devasa büyük yapılardan uzak durulmalı) hareketli ve açık hava etkinliklerinin daha çok olan kurumları tercih etmeli, konuşma sorunu yaşıyorsa sınıf sayısının az olmasına, eğitimcinin Türkçesinin düzgün ve sabırlı olmasına, meraklı ise inceleme, araştırma, gezi –gözlem çalışmalarına ağırlık veriyor olmasına, görsel zekâsı yüksek ise sanat çalışmalarının yoğunluğuna dikkat etmeliyiz.

Aslında tüm okul öncesi eğitim kurumlarının bütününde yukarıda saydığım tüm özellikler olmalı ancak bazı kurumlar bazı etkinlikleri daha yoğunlukla yapabilirler. Bu kurumları çocuklarınızın gelişim özelliğine göre tercih edebilirsiniz.

Yine bir örnek ile açıklarsak; çok hareketli bir çocuğunuz var ve siz bu çocuğun çok iyi yabancı dil öğrenmesini istiyorsunuz. Ama siz istiyorsunuz. Tam gün iki dil eğitimi veren ama daha az hareket etkinliği yapan bir kurumu tercih ederseniz hem çocuğunuza, hem kendinize, hem de kuruma eziyet etmiş olursunuz. Ya da çok meraklı bir çocuğunuz var, ama siz kurum göze hitap ettiği, çok güzel göründüğü için tercihinizi yaptınız. Ancak çocuğunuzun öğretmeni kalıplaşmış hazır uygulamaları yapıyor, sürekli kitap çalışmaları yapıyor, araştırma, deney, inceleme yapmadan çocuklara kalıp etkinlikler yapıyorsa yine çocuğunuza büyük haksızlık yapmış olur, çocuğunuzun öğrenme merakını geriletirsiniz.

Okul öncesi eğitim kurumlarının genel vizyon ve misyonu, yaklaşımı size bir ip ucu verebilir ama asıl çocuğunuzun zaman geçireceği sınıf düzenleri size o sınıfın eğitmeni hakkında da çok ip ucu verebilir.
Bir sonra ki yazımızda bununla ilgili ipuçlarını sunacağım.

Sevgi ve hoşgörü ile kalın...


Nebahat BOĞUT
Uz. Çocuk Gelişimi Eğitimcisi -Aile Danışmanı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *