yazar
Uz. Çocuk Gelişimi Eğitimcisi - Aile Danışmanı
Tüm Yazıları
google news

Eyvah Çocuğum Anaokuluna - Kreşe Başlayacak 4

YAYINLAMA: 20 Eylül 2023 / 16.06 | GÜNCELLEME: 30 Kasım 2023 / 21.07

Sevgili Anne Babalar merhaba,

Eyvah çocuğum anaokuluna – kreşe başlayacak yazı dizimizin ilk iki bölümünde anaokulu veya kreşte öncelikle bakmanız gerekenin RUHSATLARI kontrol etmenizi, her iyi denilen kurumun çocuğunuz için uygun olup olmadığına, çocuğunuzun gelişimini iyi takip edip, çocuğunuzun ihtiyaçlarına dikkat etmenizi önermiştim.

Çocuklarımız 04 Eylül 2023 tarihinde uyum haftası kapsamında okul öncesi eğitim kurumlarına başladı. Peki, okulumuzdan ve öğretmenimizden beklentilerimiz neler olmalı, öğretmenimize ve kurum idaresine nasıl yaklaşım sergilemeliyiz?

Öncelikle unutmamamız gereken çok önemli iki konu şudur;

-İlki; çocuğunuz, sizin için biricik ve çok özeldir.
-İkincisi; çocuğunuz biricik ve çok özel olmadığını görmesi, toplum içinde yaşamayı öğrenmesi, sosyal gelişiminin yanı sıra tüm gelişim alanlarının desteklenmesi için bu kurumlara gidip eğitim alacağını unutmamamız gerekmektedir.

Anaokulunda veya kreşte her çocuk biricik ve özeldir.

Ve tüm çocuklara eşit oranda ilgi ve eğitim verilmesi temel amaçtır.

Yani;

Çocuğunuza özel ilgi gösterilmesi için öğretmen ve idareye olumlu –olumsuz duygusal ve sözel baskı yapmak sizin çocuğunuza herhangi bir şey kazandırmadığı gibi çocuğunuzu duygusal anlamda olumsuz etkileyecektir. Ayrıca okul öncesi eğitim kurumları bakım kurumları değildir. Öz bakım sadece çocuğunuzun beş gelişim alanını destekleyeceği alanlardan biridir.

Yani ;

Çocuğunuzun sadece yemeği, uykusu, wc durumu, teri, öksürüğünü merak ederken, bir yandan da çocuğunuzun küçük –büyük kas gelişimini, duygusal gelişimini, sosyal gelişimini ve bilişsel gelişimini merak etmenizi, öğretmenlere bu konularla ilgili de sorular sormanız, hem eğitimcileri hem de çocuğunuzu olumlu yönde gelişmesine neden olacaktır.

Yani;

Siz ebeveyn olarak yemeği, uykuyu, tuvaletini sorarsanız eğitimci kendini bakıcı gibi hissedecek, çocuğunuza eğitim vermektense öz bakım gelişimini destekleyecek sadece sizin içiniz rahat ederken, hem eğitimci hem de çocuğunuz eğitimden uzaklaşacaklardır.

Yani;

Çocuğunuza en iyi siz bakar, en çok siz seversiniz.
Anaokulları, kreşler sadece çocuğunuzu iyi eğitip, gelişimlerini iyi takip edebilirler.

Oysa Ebeveyn olarak kurumdan ve öğretmeninden gelişim gözlem raporlarını, eğitim programların, akademik takvimlerini, gezi programlarını, ebeveyn eğitimleri gibi bilimsel yaklaşım içeren soruları sorarsanız, hem kurum hem de öğretmenler bilim ışında çocuklarınıza ilgi gösterecek, sağlıklı bakım ve eğitim sunabileceklerdir.

Ayrıca eğitimciler kendilerini geliştirmek, bilimsel çalışmaları takip etmek, projeler üretmek zorunda hissedecekler, yenilikleri ve bilimsel çalışmaları sizlere ve çocuklara ulaştırmak için daha çok çaba sarf etmek zorunda kalacaklardır.

Ve unutmayın ki; çocuğunuza kimse sizden iyi bakamaz, çocuğunuzu kimse sizden daha çok sevemez.
Çocuğunuz okul öncesi eğitimini sağlıklı aldığında, hem kendinize hem de çocuğunuzun tüm hayatına çok önemli yatırım yapmış olacaksınız.

Sevgi ve hoşgörü ile kalın


Nebahat BOĞUT
Uz. Çocuk Gelişimi Eğitimcisi -Aile Danışmanı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *