Kedilerde Beslenme ve Gelişim

YAYINLAMA: 22 Aralık 2023 / 16.05

Kedilerde beslenme sağlıklı bir yaşam ve hastalıklara karşı direnç gösterme bakımından hayati öneme sahiptir.

Bir kedi yavrusu doğduğunda yaklaşık 100 gr. gelmelidir. Eğer daha az geliyorsa anne gebelikte iyi beslenememiş demektir. Kedi yavrularına 4. haftadan itibaren ana sütüne ilave olarak kalori ve protein ihtiyacını karşılamak için katı besin takviyesi yapılmalıdır. 7. Haftadan itibaren yavrular annelerinden ayrılır ve iyi bir beslenmeyle beraber hızlı bir gelişim başlar. İyi beslenen bir kedi yavrusu haftada yaklaşık 200 gr. kazanır. 6. Ayda kedi 2 buçuk kg. dan az olmamalıdır. Erkek kedi 9 -12 aya kadar büyümeye devam eder. 12. ayda 3,5- 5 kg. arasında olmalıdır. Dişi kedilerde ağırlık kazancı 6. ayda yavaşlar ve 9. ayda 2,5- 3,5 kg a ulaşırlar.

Kedi yavrusunu katı gıdaya geçmesinden itibaren her şeyi yemeye alıştırmak lazımdır. Bunu henüz uysal iken ve zevkleri gelişmeden yapmak gerekir. Kedi yavruları genellikle annelerinden süt emdikleri dönemde annelerinin yediği gıdalara ilgi gösterirler. Sütten kesilmeden önce yerleşen gıda alışkanlıkları çok inatçıdır. Devamlı bu gıdaları isterler ve diğer gıdaları reddederler. O nedenle yavrular sütten kesilmeden dengeli, ekonomik ve yeterince çeşitli gıdaya alıştırılmalıdır.

Kedi yavrusunun iyi gelişimi için günlük olarak az miktarda et vermek gereklidir. Etin daima çiğ verilmesi önerilir. Balığın ise iyi pişmesi gerekir. Çünkü balık kafası ve iç organları ciddi bozukluklara yol açan bir antivitamin içerirler. Bu toksik madde pişme ile bozulur. Et olarak yağsız dana eti, balık veya akciğer tavsiye edilir. Kedi karaciğeri sever. Bununla birlikte haftada bir kezden fazla verilmemelidir. Karaciğer önemli bir A vitamini kaynağıdır. Hergün verilirse vücutta birikir. Fazla vitamin A ise zararlıdır. Siyam kedileri için balık eti önemlidir. Bu besin onların tüylerini koyulaştırır. Günlük rasyonun yarısını protein yani et oluşturmalıdır. Bu et kuşbaşı şeklinde verilmelidir. Küçük parçalar halindeki etleri parçalamak için kedinin gösterdiği gayret dişlerinin sağlıklı olmasını sağlar.

Tahıllar ise enerji sağlarlar. Bunlar arasında yulaf ezmesi ve pirinç sayılabilir. Bunlar pişmiş veya pişmemiş taze sebzelerle karışık olarak verilebilir. Sebzeler pişmemiş olarak verildiklerinde iyi bir vitamin kaynağıdırlar. Bunlar arasında havuç, yeşil fasulye, pırasa, lahana sayılabilir. Eğer kedinizi sevindirmek istiyorsanız ona zaman zaman biraz kuşkonmaz veriniz. Kedi kuşkonmaza bayılır. Bütün bu gıdaları ilgi çekici kılmak için tabağına birkaç damla mısır yağı ve bir tutam bira mayası ilave ediniz.

Bir yaşına kadar kediye günde bir kez bir kase süt verebilirsiniz. Kedi yavrularına inek sütü vermeyiniz. İnek sütü kedi için sindirimi güç ve dengesiz bir gıdadır. Süt tozundan ılık su ile süt hazırlayıp vermeniz daha doğru olacaktır. Özellikle yavru kediler yoğurt ve peynire de bayılırlar. Bunları zaman zaman ikindi kahvaltısı olarak verebilirsiniz. Bu gıdalar kemik gelişimi için de önemlidir.

Kedilerde günlük öğün sayısı iki aylık bir kedide 4 kez, beş aylık bir kedide 3 kez ve ergin yaşa gelince 2 kez yemek verilir. Rasyonun günlük miktarı 200 gr. dır. O halde günde 4 öğün yiyen bir kedinin her öğünde tabağında 50 gr. yiyecek bulunmalıdır. Bunun yarısını et veya balık diğer yarısını tahıl ve sebzeler oluşturmalıdır. Eğer kediniz etleri seçip sebzeyi yemiyorsa bir süre sebzenin tadına alıştırmak için iyice kıyarak veriniz.

İçme suyu yaşam için gerekli unsurlardan biridir. Daima bir kase hazır bulunmalıdır. Hiçbir zaman süt suyun yerini tutmaz.

Veteriner Hekim Kemal ÖZER

Haberankara.com Özel İçerik