Astım hastaları için uzmanlardan 'Bu saatlerde dışarıya çıkmayın' uyarısı

Uzmanlar astım hastaları için uyarıları peş peşe sıralıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Taha Güllü yaptığı açıklamasında astım hastalarının sabah saatlerinde dışarıya çıkmaması gerektiğini belirtti.

Astım hastaları için uzmanlardan 'Bu saatlerde dışarıya çıkmayın' uyarısı

Doç. Dr. Güllü, yaptığı açıklamasında astım hastalarının polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde dışarıya çıkmaması gerektiğinin altını çizdi. Evlerin mutlaka düzenli havalandırılması gerektiğini açıklayan uzman isim, polenlerin yoğun olduğu saatte hem dışarıya çıkılmaması hem de pençelerin kapalı tutulması gerektiğini belirtti.

Polen yoğunluğu fazla olan sabah saatlerinin bireyler için risk oluşturduğu aktarıldı. Uzman isim açıklamasında, astım hastalığının doğru yönetildiğinde kontrol altına alınabilen bir rahatsızlık olduğunun altını çizdi.

"KONTROL ALTINA ALINABİLEN BİR HASTALIKTIR"

Her yıl mayıs ayının ilk salı günü kutlanan Dünya Astım Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Taha Güllü, "Dünya Astım Günü, nefes almanın ne kadar kıymetli olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Astım, tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyen, akciğerdeki hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu daralması sonucu ortaya çıkan kronik bir akciğer hastalığıdır. Ancak doğru yönetildiğinde, kontrol altına alınabilen bir hastalıktır" şeklinde konuştu.

Astım hastaları için uzmanlardan 'Bu saatlerde dışarıya çıkmayın' uyarısı

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Hastalığın belirtilerini sıralayan Doç. Dr. Güllü, "Hırıltılı solunum, göğüste sıkışma hissi, kuru öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteren astım, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Dünyada 350 milyon kişinin astım hastası olduğu, her yıl 400 binden fazla kişinin ölümünün astıma bağlı olduğu bilinmektedir" ifadelerini kullandı.

"SABAH SAATLERİNDE PENCERELERİ KAPALI TUTUN"

Astım ataklarını nelerin tetiklediğine değinen Doç. Dr. Güllü, "Astım ataklarını tetikleyen birçok çevresel faktör vardır. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında havada yoğun şekilde bulunan polenler, astımı olan bireyler için ciddi bir risk oluşturur. Çayır otu, zeytin ağacı, çınar ve pelin otu gibi bitkilerin polenleri, rüzgârla yayılarak solunum yollarını tahriş edebilir. Polen yoğunluğunun yüksek olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmamak, maske kullanmak ve pencereleri kapalı tutmak, korunma yollarındandır" dedi.

Astımın tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyleyen uzman isim, astım rahatsızlığı olanların doğru ilaç tedavisi ile sağlıklı bir yaşam sürebileceği ve spor yapabileceğini belirtti. Hastaların özellikle doktorların verdiği ilaçları düzenli kullanması gerektiği ifade edildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER