ANASAYFA Sağlık Bahar mevsimi kabusunuz olmasın! Mevsimsel alerjisi olanlar buraya ilaca mahkum olmayın

Bahar mevsimi kabusunuz olmasın! Mevsimsel alerjisi olanlar buraya ilaca mahkum olmayın

Bahar aylarına giriş yapılması ile beraber mevsimsel alerji şikayetlerinde de artış yaşandı. Sıklıkla göz ve burun akıntısı, hapşırık, kaşıntı gibi durumlarla karşı karşıya kalan vatandaşlar ise doktora başvuruyor. Yaşanan mevsimler alerjilerin görülme sıklığı artarken uzmanından konuyla ilgili açıklama geldi.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Bahar mevsimi kabusunuz olmasın! Mevsimsel alerjisi olanlar buraya ilaca mahkum olmayın

Bahar mevsimini barındıran mart, nisan ve mayıs aylarında mevsimsel alerjilerin görülme sıklığı arttı. Mevsimsel alerjilerin görülme sıklığı polenlerin havada uçuşması ile beraber artarken uzmanlar da önemli açıklamalarda bulundu. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Buğrahan Gürbüz, mevsimsel alerji konusuna dikkati çekerek uyarılarda bulundu.

Mevsimsel alerji, halk arasında bilinen adı ile saman nezlesi, özellikle bahar aylarında polen miktarının artmasıyla ortaya çıkıyor. Hastalık vücutta kaşıntı, kızarıklık, kimi zaman şişme, sık sık ve arka arkaya hapşırma ile gözlerde kaşıntı gibi şikayetler ile kendini gösteriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürbüz, saman nezlesinin uygulanan tedavilere rağmen genellikle ömür boyu devam ettiğini söyleyerek, bu sorunun ciddiye alınması konusunda vatandaşları uyardı.

MEVSİMSEL ALERJİYE DİKKAT

Mevsimsel alerjik hastalığı daha çok ilkbahar ve yaz aylarında olan birtakım çevresel alerjen maruziyetler denilen polen, ev tozları, akarlar veya kedi köpek tüyleri gibi birtakım maddelerden ötürü oluşan ve bazı alerjiye yatkın kişilerin buna vermiş olduğu alerjik reaksiyon sonucunda gelişen bir hastalık türü olduğunu belirten Dr. Gürbüz, "Mevsimsel alerjik hastalığı daha çok genetiksel bir faktör olduğu için ve hastanın ömür boyu bu şikayetleri yine tekrarlayabileceği için biz, bu ilaçları dönem dönem ilkbahar ve yaz mevsimlerinde hastalarımıza kullandırtıyoruz. Bazı hastalarımız bu ilaçları ömür boyu kullanmakta" dedi.

Dr. Gürbüz, "Özellikle bu ilkbahar ve yaz aylarında bahsettiğim şekilde alerjen etkenler sonucunda insanların burun ve boğaz mukozalarında bir takım iltihabi süreç gelişiyor ve bu iltihabi süreç sonucunda kaşıntı, burun kaşıntısı, burun akıntısı, hapşırık, öksürük gibi birtakım semptomlarla kendini göstermektedir. 

Hastalar bu şikayette bize başvurduğu zaman, birtakım tetkikler yapmaktayız" dedi. Vatandaşların ömür boyu ilaca mahkum olması için alerji testlerinin önemine dikkati çeken Dr. Gürbüz, farmakolojik tedaviye devam edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final maçları başlıyor! İşte gecenin maçları

Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final maçları başlıyor! İşte gecenin maçları