İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, yaptığı açıklamasında günümüzde sporcular ve yoğun fitness yapanlar arasında besin takviyesi kullanımının oldukça yaygınlaştığını belirtti. Besin takviyelerinin doğru bir şekilde kullanılmaması kalp, karaciğer ve böbrek işlevlerine zarar verebiliyor.
Uzm. Dr. Elif Başaran, hormon düzenleyici etkisi olan besin takviyelerinin vücudun doğal hormon dengesini bozabileceğini belirtti. Kalp hastalığı riski taşıyanların bu tür ürünleri kontrolsüz kullanmaması gerektiği ifade edildi.
Özellikle yüksek protein içeren tozların ve yağ yakıcıların uzun vadede iç organlarımızda toksik etkilere neden olabileceğini belirten Uzm. Dr. Elif Başaran, "Vücut bu maddeleri parçalamak için fazlaca çaba harcar ve zamanla karaciğer ve böbrek başta olmak üzere organ fonksiyonlarında bozulmalar yaşanabilir’’ dedi.
"ADET DÜZENSİZLİĞİNE VE TESTOSTERON DÜŞÜKLÜĞÜNE YOL AÇABİLİR"
Başaran, "Başta anabolik steroid içeren veya hormon düzenleyici etkisi olan besin takviyeleri vücudun doğal hormon dengesini bozabilir. Erkeklerde testosteron düzeylerinde düşüş, kadınlarda adet düzensizliklerine yol açabilir. Kafein, efedrin gibi uyarıcılar içeren pre-workout ürünler ya da yağ yakıcılar, bilinçsiz kullanıldıklarında kalp atış hızını ve tansiyonu artırarak kalp ritim bozukluklarına ve hipertansiyona neden olabilir. Özellikle kalp hastalığı riski taşıyan bireylerde bu tür ürünlerin kontrolsüz kullanımı tehlikeli olabilir’’ diye konuştu.
"İSHAL VE KABIZLIK GÖRÜLEBİLİR"
Supplement adıyla adlandırılan besin takviyelerinde kullanılan katkı maddelerinin, yapay tatlandırıcıların ve renklendiricilerin alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini söyleyen Başaran, "Ayrıca mide bulantısı, şişkinlik, ishal ya da kabızlık gibi gastrointestinal sistem problemleri de en sık görülen istenmeyen etkiler arasındadır. Bazı besin takviyeleri kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Örneğin, kan sulandırıcı ilaç kullanan bir kişinin yüksek dozda E vitamini veya balık yağı alması kanama riskini artırabilir. Sürekli besin takviyesi kullanımı, sporcuda ‘takviye olmadan gelişemem’ düşüncesi oluşturarak psikolojik bağımlılık oluşturabilir" ifadelerini kullandı.
Takviyelerin mutlaka kişisel ihtiyaçlara göre planlanması gerektiği ifade edildi. Uzman isim, yaptığı açıklamasında besin takviyelerinin kontrollü ve gerekli olunan durumlarda kullanılması halinde fayda sağlayabileceğini belirtti.