ANASAYFA Sağlık Ekim ayı ile birlikte gripte kapıya dayandı! Çocukları korumak için neler yapmalıyız?

Ekim ayı ile birlikte gripte kapıya dayandı! Çocukları korumak için neler yapmalıyız?

Kış aylarının gelmesi ile birlikte özellikle çocuk acilleri doldu taştı. Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Burcu Kesmez, kışın her iki çocuktan birinin grip olduğunu söyledi. Vakaların artmasına değinerek çocuklara grip aşısı yapılmasını tavsiye etti.
yazar
Haber Merkezi
Ekim ayı ile birlikte gripte kapıya dayandı! Çocukları korumak için neler yapmalıyız?

Havaların serinlemesi ile grip vakaları artış göstermeye başladı. Özellikle çocuklarda hızla yayılan grip virüsü acilleri doldurmaya başladı. Anne babalara şu dönemlerde çocuklarını nasıl koruyacakları konusunda eğitimler verilmeye başlandı.

screenshot-4-001.jpg

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Kesmez, okullarında açılması ile birlikte grip virüsünde artış olduğunu ve özellikle çocuk acil servislerinin dolup taştığını söyledi. Kesmez, grip aşısı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Grip hastalığının, influenza virüsünün yol açtığı, ani başlayan yüksek ateş, titreme, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, öksürük, baş ağrısı, halsizlik, yaygın kas ağrısı ile karakterize olduğunu belirten Dr. Kesmez yaşa göre semptomların farklılık göstermekle birlikte, en önemli semptomun yüksek ateş, en uzun süren semptomun ise kuru öksürük olduğunu söyledi.

screenshot-5-001.jpg

2 YAŞINDAN KÜÇÜKLERDE HASTANEYE YATABİLİR

Kesmez, grip olan kişilerin 2 ila 15 gün içinde iyileşebileceğini söylerken bu durum hastanede yatış hatta ölüme neden olabilen komplikasyonlar gelişebileceğini ifade etti. Kesmez sözlerine şöyle devam etti, “Her yıl milyonlarca çocuk grip olmakta ve binlercesi hastaneye yatırılmaktadır.

Grip; astım, diyabet, nörolojik hastalığı olan, obezitesi olan ve 5 yaşından küçük çocuklarda genelde hastaneye yatışla sonlanmaktadır” dedi.

Dr. Kesmez, gribe bağlı en sık görülen komplikasyonların orta kulak iltihabı, bakteriyel enfeksiyonların duruma eşlik etmesi; en ciddi komplikasyonların ise zatürre, havale geçirme, menenjit, kalp kası iltihabı, dehidratasyon; astım tetiklenmesi ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlarda ise klinik durumda kötüleşme olduğunu anlattı.screenshot-2-002.jpg

“ÇOCUĞA BAKAN KİŞİYE DE GRİP AŞISI YAPILMALI”

Sadece çocukların değil aynı zamanda çocuk bakanlarında grip aşısı olması gerektiğini söyleyen Dr. Kesmez, “Genellikle ülkemizde Influenza virüs aktivitesi ekim ayında başlamakta, aralık-ocak ayları arasında en üst düzeyde olup, nisan ayına kadar devam edebilmektedir.

Kış döneminde kreşe giden her 2 çocuktan 1’i grip olmaktadır. 5 yaş altı özellikle 2 yaş altındaki çocuklar, gebeler, loğusa dönemindeki anneler, bakım hastaları, altta yatan kronik hastalığı olanlar, astım, kOAH kistik fibriozis gibi solunum hastalıkları olanlar, 65 yaş üstündekiler, obezitesi olanlar influenza açısından risk altındadır” diye konuştu.

screenshot-3-001.jpg

“ÇOCUĞUN HAFİF ATEŞİ OLSA DA YAPILABİLİR”

Tüm ilaçlar gibi aşıların da yan etkileri olabileceğini, ancak grip aşısı olan kişilerde birkaç gün içinde kendi kendine kaybolan hafif ateş dışında hiçbir yan etki gözlemlenmediğini hatırlatan Dr. Kesmez şunları söyledi, “Grip aşıları diğer canlı ve inaktive aşılarla eş zamanlı olarak uygulanabilir. Covid-19 aşısı ile eş zamanlı olarak veya herhangi bir zamanda uygulanabilir.

202335-0.jpg

Akut orta veya şiddetli hastalığı (Covid-19 dahil) olan çocuklara, hastalıkları iyileşir iyileşmez grip aşısı yapılabilir. Düşük dereceli ateş de dahil olmak üzere hafif hastalığı olan çocuklara yine de aşı yapılabilir.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Melek Görgün kimdir, kaç yaşında, nereli?

Melek Görgün kimdir, kaç yaşında, nereli?