Konu ile ilgili yapılan açıklamada gala tuzun vücutta su tutulmasına neden olabileceği aktarıldı. Hazır ve işlenmiş gıdalardaki hızlı tuz, kontrolsüz olarak vücuda girerek hipertansiyon gelişimini hızlandırabiliyor.
Konuya ilişkin konuşan İç Hastalıkları Uzm. Dr. Semiha Ayaydın, tuzun hem damakta hem de damarlar iz bıraktığını ifade etti. Ayaydın, "Aşırı tuz tüketimi, vücutta su tutulumunu artırarak bacaklarda, ellerde ve ayaklarda ödem oluşumuna neden olabilir" ifadesini kullandı.
İKİ KATI KADAR TUZ TÜKETİLİYOR
Yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de her üç yetişkinden birinde hipertansiyon hastalığı görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yaklaşık bir çay kaşığına denk gelen günde en fazla 5 gram tuz tüketimi önerisine rağmen, Türkiye'de bu miktarın ortalama iki katı kadar tuz tüketiliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Uzm. Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, fazla tuzun, vücutta su tutulmasına neden olduğunu, bu durumun kan hacmini artırarak tansiyonu yükselttiğini belirtti.
"GELİŞİMİNİ HIZLANDIRABİLİR"
Kaplan, tuzun fark etmeden tüketilen birçok gıdada gizli olarak yer aldığına değinerek, "Tuz, sadece damakta değil, damarlarda da iz bırakır. Özellikle hazır ve işlenmiş gıdalardaki gizli tuz, kontrolsüz bir şekilde vücuda girerek uzun vadede hipertansiyon gelişimini hızlandırabilir." ifadelerini kullandı.
Uzman isim, yaptığı açıklamasında paketli ve hazır gıdalarda etiket okuma alışkanlığı edinmenin önem taşıdığı vurgulandı. Evde yemek yaparken özen göstermek ve dışarıdan yemek söylenirken de bilinçli tercih yapılması gerektiğinin altı çizildi.