Hamilelik öncesi hipertansiyonun kontrol altına alınması gerekiyor

Gebelik süresi boyunca anne adaylarının dikkat etmesi gereken pek çok sağlık unsuru bulunuyor. Uzmanların değerlendirmesine göre özellikle hipertansiyon hastalığı mutlaka gebelikten önce kontrol altına alınması gerekiyor.

Hamilelik öncesi hipertansiyonun kontrol altına alınması gerekiyor

Açıklama Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Polat tarafından geldi. Polat, yaptığı açıklamasında gebelerin riskinin değerlendirmesinin gebelikten önce ya da sonra ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu noktada anne adaylarının kontrollerini aksatmaması gerektiği vurgulandı.

Bazı durumların anne karnında tedavi edilebileceğini ifade eden uzman isim, risk durumuna ilişkin detayları aktardı. Özellikle 35 yaşından sonra ilk gebeliğin olması halinde, durumun bakanlığın yönetmeliğinde de riskli gebelik olarak ifade edildiği belirtildi.

“ANNE KARNINDA TEDAVİ EDİLEBİLECEK DURUMLAR VAR"

Risk değerlendirmesinin çok önemli olduğunu sürecin buna göre şekillendiğini aktaran Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Polat, “Gebelerin riskinin değerlendirilmesi; bir gebe kalmadan önce yapılabilir bir de gebe kaldıktan sonra riskli gebelik haline dönüşenler var. Gebe kalmadan önce örneğin; hipertansiyon, diyabet, tiroit gibi bir hastalık varsa zaten bu doğrudan riskli bir gruba giriyor. Hiç risk grubunda olmayan gebelerimiz var. Bunları nasıl tanıyoruz; yaptığımız tarama testileriyle. Anne hastalığı ya da çocukta bir anomali çıkarsa bunları da riskli gruba alıyoruz. Risk, aslında düşük riskli hastalarda tarama testleri ve takiple ortaya çıkıyor. En önemlilerinden biri; romatizmal hastalıklar, anne hayatı bile tehlikeye girebiliyor, hipertansiyon mutlaka gebe kalmadan önce kontrol altına alınmalı. Diyabetik hastalarda özellikle bebek açısından çok önemli, bunlar sık görülenler. Akraba olmak eğer genetik olarak altta yatan bir taşıyıcılık veya hastalık varsa o açıdan çok önemli hale geliyor. SMA, kistik fibrozis gibi bu hastalıkların da daha gebe kalmadan önce taranmasında mutlaka fayda var"

"FETÜSÜN ANATOMİSİNE BAKMAK ZORUNDAYIZ"

"Sigaranın kesilmesini, içiyorsa gebelikte içilmemesini isteriz. 35 yaş üstü Sağlık Bakanlığı’mızın da rehberlerinde vardır, riskli gebe olarak alınır ve takip edilir çünkü çıkabilecek hastalıklar artıyor. 35 yaşından sonra hele ilk gebelikse çok önemli hale geliyor. Anne karnında tedavi edebildiğimiz durumlar var. Testler yapıldı, bir de 11-14’üncü haftada görülmesi gerekiyor, özellikle 12-13’üncü haftayı daha çok tercih ediyoruz, yüzde 50’ye yakın, hatta bazı kaynaklar 65’e yakın bu çocukların anormal olup olmadığını tespit edebiliriz diyorlar. Bir de 22’nci haftada ayrıntılı olarak fetüsün anatomisine bakmak zorundayız” dedi.

Uzman isim, yaptığı açıklamasının devamında sezaryenin doğum alternatifi görülmesinin yanlış olduğunu belirterek, nedene göre sezeryen doğumun yapılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Gözde Gürcü
SONRAKİ HABER