ANASAYFA Sağlık Kadınların tamamını ilgilendiriyor! Rahim ağzı kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Kadınların tamamını ilgilendiriyor! Rahim ağzı kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Kadınların bazı kanser türlerinden korunmaları için düzenli olarak bazı tetkikleri yaptırmaları gerekiyor. Son yıllarda görülme sıklığı artan rahim ağzı kanserine ilişkin uzmanlardan da kadınlar için bazı öneriler geldi ve erken teşhisin önemine dikkat çekildi.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Kadınların tamamını ilgilendiriyor! Rahim ağzı kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Kanser türlerinden korunmak için erken teşhisin de büyük bir önem taşıdığı biliniyor. Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde kadın kanserleri içerisinde en sık görülen ilk 10 kanser türü arasında yer alırken uzmanlardan da kadınlar için önemli uyarılar geldi. 

Hasta farkındalığının rahim ağzı kanserinden korunma ve erken teşhiste önemli bir yer tuttuğuna değinen Doç. Dr. Emre Günakan, serviks kanseri olarak da bilinen rahim ağzı kanserinin risk faktörleri ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi. 

RAHİM AĞZI KANSERİNE ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Rahim ağzı kanserinin, rahim ağzındaki hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi sonucu oluştuğunu belirten Doç. Dr. Emre Günakan, “HPV enfeksiyonu bu kanserin başlıca nedenlerinden biridir. Düzenli tarama ve aşılama ile serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır” değerlendirmesinde bulundu. Doç. Dr. Günakan, kadınların bu konuda duyarlı olması gerektiğinin altını çizerken partnerinde veya kendisinde HPV enfeksiyonu tespit edilen kadınların, jinekolog takibine girmesinin önemine işaret etti. 

Rahim ağzı kanserlerinin herhangi bir belirti göstermeden de görülebileceğini söyleyen Günakan, “Rahim ağzı kanseri semptomsuz da karşımıza çıkabilir ki bu nedenle rutin jinekolojik takip çok değerlidir. Bunun yanında rahim ağzı kanseri çeşitli semptomlar da verebilir. Cinsel ilişki sonrası kanama, menopoz öncesi veya sonrası her türlü beklenmeyen kanama, vajinal akıntı ve akıntının kokusunda değişiklik, idrar yapmada zorlanma ve idrar alışkanlığında değişiklikler, kabızlık, ağrılı gaita yapma ve gaita yapma alışkanlığındaki değişiklikler gibi pek çok semptom rahim ağzı kanseri ile ilişkili olabilir.”  dedi. 

Doç. Dr. Emre Günakan, “Rahim ağzı kanseri tedavisinde cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri tek başına ya da birbirleri ile kombine edilerek kullanılabilmektedir” diyerek kadınların düzenli olarak doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini belirtti.

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Okan Buruk Konyaspor maçında Icardi yerine forma giyecek ismi belirledi!

Okan Buruk Konyaspor maçında Icardi yerine forma giyecek ismi belirledi!