Keneler en çok vücutta buralara yapışıyor!

Yaz döneminde kene vakalarının artış göstermesi vatandaşları tedirgin etti. konuya ilişkin Uzm. Dr. Gülay Kılıç, yaptığı açıklamasında erken tanı ve uygun tedavinin virüsle mücadelede hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Keneler en çok vücutta buralara yapışıyor!

Enfeksiyon Hastalık Bölümü'nden Uzm. Dr. Gülay Kılıç, yaptığı açıklamasında erken tanı ve uygun tedavi ile virüsle mücadele edilebileceğini belirtti. Bireysel önlemlerin hayati olduğunu aktaran uzman isim, vücudun kıvrımlı bölgelerine mutlaka bakılması gerektiğini söyledi.

Kene kontrolü için mutlaka bacaklar ve diz arkasının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Kenelerin uçarak değil, yürüyerek vücuda tutunduğunu hatırlatan uzman isim, muayenelerin 1-2 saatte bir tekrarlanabileceğini de sözlerine ekledi.

BİREYSEL ÖNLEMLER HAYATİ

Aşısı olmayan bu virüsle mücadelede bireysel önlemlerin hayati önem taşıdığını vurgulayan Uzm. Dr. Gülay Kılıç, kenelerden korunmanın en etkili yolunun keneyle teması önlemek olduğunun altını çizerek, "Özellikle kırsal, çalılık, ormanlık ve mera alanlarında açık renkli, uzun kollu gömlek ve pantolonlar tercih edilmelidir. Pantolon paçaları çorapların içine sokulmalıdır. Eve dönünce kıyafetler hemen çıkarılıp yıkanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

"VÜCUTA KIVRIMLI BÖLGELERE MUTLAKA BAKILMALI"

Doğadan dönüldükten sonra mümkünse vücut kontrollerinin ikinci bir kişinin yardımıyla yapılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Gülay Kılıç, "Keneler genellikle diz arkası, kasık, koltuk altı, boyun çevresi, kulak arkası, saç dipleri, bel ve karın bölgesi gibi nemli ve kıvrımlı bölgeleri tercih ederler. Ayrıca keneler uçarak değil, yürüyerek vücuda tutunduklarından; ayaklar, bacaklar ve diz arkaları özellikle dikkatle kontrol edilmelidir. Her ihtimale karşı, bu muayenenin 1-2 saat sonra tekrar edilmesi önemlidir" diye konuştu.

Keneler en çok vücutta buralara yapışıyor!

"45 DERECE AÇIYLA YUKARIDA DOĞRU HIZLA ÇEKİLMELİ"

Geçmişte kenenin mutlaka hastanede çıkarılması önerilirken; güncel yaklaşımlar, kenenin doğru yöntemle ve vakit kaybetmeden bulunulan yerde çıkarılabileceğini belirten Uzm. Dr. Gülay Kılıç sözlerine şöyle devam etti:

"Erken tespit ve hemen vücuttan çıkarmak çok önemli. Kene fark edildiğinde paniğe kapılmadan, ona elle temas etmeden, varsa cımbız, bez ya da kağıt yardımıyla, öldürmeden ve sıkmadan, 45 derece açıyla yukarı doğru hızlıca çıkarılmalıdır. Eğer çıkarma işlemi evde yapılamıyorsa ya da hastalık belirtileri ortaya çıkmışsa, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır"

Uzman isim, kene için kontrollerin mutlaka yapılması gerektiğini özellikle de eklem yerlerine bakılması gerektiğini söyledi. Yaz dönemi ile kene vakalarında artış görüldüğüne dikkat çekildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER