ANASAYFA Sağlık Sessiz katil! Veriler giderek artıyor, dünyada alarm veriyor Türkiye’de durum nasıl?

Sessiz katil! Veriler giderek artıyor, dünyada alarm veriyor Türkiye’de durum nasıl?

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı rapora göre sın 2 yılda bütün ülkelerde yüksek tansiyon sorunu alarm verici boyutta artış göstermiş. Yayınlanan rapora göre her 3 kişiden 1'i tansiyon hastası.
yazar
Haber Merkezi
Sessiz katil! Veriler giderek artıyor, dünyada alarm veriyor Türkiye’de durum nasıl?

Dünya Sağlık Örgütü’nün son yayınladığı verilere göre dünya çapında tansiyon hastası verilerinde korkutacak düzeyde bir artış gözlemleniyor. Yayınlanan rapora göre, her 3 kişiden 1'i tansiyon hastası ve bunlardan yüzde sekseni tedavi görmüyor. Yayınlanan rapor sonrasında vatandaşlar konuyla ilgili araştırmaya yapmaya başladı. Peki, yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülmesinin ardından DSÖ’nün verileri ışığında uzman isimler açıklama yaptı.

Yüksek tansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncı yüksekliği olarak biliniyor. Büyük tansiyonun 140 mmHg, küçük tansiyonun ise 90 mmHg’nin üzerinde olması yüksek tansiyon olarak kabul ediliyor. Uzman isimler son yıllarda bu sayıların daha da aşağı çekildiği görüşünde.

zzfpg995.jpg

SESSİZ KATİL

Dünya Sağlık Örgütü’nün yüksek tansiyona dair yayınladığı ilk kapsamlı rapor da hastalığın seyri açısından önemli veriler sunuyor. Rapora göre ‘sessiz katil’, dünya çapında üç yetişkinden birini etkiliyor. Genellikle de felç, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi bir dizi başka sağlık sorununa yol açıyor.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada “Hipertansiyon, basit ve düşük maliyetli ilaç rejimleriyle etkili bir şekilde kontrol edilebilir. Ancak hipertansiyonu olan yaklaşık beş kişiden yalnızca biri hastalığının farkında ve bunu kontrol altına alıyor” dedi.

screenshot-19.jpg

TANSİYON HASTALIĞINDA BİLİNCİ ARTTIRABİLİRSEK ÖLÜMLERİ AZALTABİLİRİZ

Dr. Tedros, vatandaşları bu hastalık konusunda bilinçlendirip tedaviye başlatılırsa 2023 ile 2050 yılları arasında 76 milyon ölümün önlenebileceğini belirtti.

DSÖ'ye göre Güney Kore ve Kanada, yüksek tansiyonla ilgili yürüttükleri programlarla tedavi gören hipertansiyon hastası oranlarını yüzde 50'nin üzerine çıkarmayı başardı. Bu durum aynı zamanda milyarlarca dolarlık bir yükün sağlık sistemi üzerinden kalkması anlamına geliyor. Her iki ülkenin başarısında, tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik ulusal kampanyalar büyük rol oynadı.

YÜKSEK TANSİYON HASTALIĞI NEDEN BU KADAR ARTTI?

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, her 3 kişiden 1'inin tansiyon hastası olması kabul edilir bir rakam değil, oranlar korkutucu dedi.

screenshot-20.jpg

Prof. Dr. Yıldız, “En gelişmiş, sağlık hizmetinin en iyi olduğu ülkelerde dahi üç kişiden birini etkiliyor. Kötü olansa bu oran giderek artıyor. Dünya genelinde hipertansiyon hastalarının sayısı 1990-2019 arasında ikiye katlandı” dedi. Yüksek tansiyonun sessizce artmasının en belirgin beş nedenine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun ise şu önemli bilgileri paylaştı:

Fiziksel aktivitenin azalması: Oturarak yapılan işlerin artması, teknolojinin gelişmesi ve ulaşımın kolaylaşması gibi faktörler, insanların fiziksel aktivite düzeyini azalttı. Düzenli egzersiz yapmamak, hipertansiyon riskini ciddi şekilde artırıyor.

Daha stresli bir yaşam tarzı: Modern yaşam tarzı, iş stresi, sosyal baskılar, düzensiz beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik gibi faktörler yüksek tansiyon riskini artırıyor.

Yaşlanma: Yaşlandıkça, kan damarlarının elastikiyeti azalır ve kan basıncı yükselme eğilimi gösterir. İnsanların yaşam süresinin uzamasıyla beraber hipertansiyona yakalanan yaşlı nüfusun da arttığını söyleyebiliriz.

Sigara ve alkol tüketimi: Sigara içmek ve aşırı alkol tüketmek, yüksek tansiyonun en başlı nedenlerinde

Obezite ve kötü beslenme alışkanlıkları: Yüksek tuz, şeker ve yağ içeren bir diyet ve obezite, hipertansiyonu artırıyor. Hatta fast food, işlenmiş gıdalar ve hazır içeceklerin yaygınlaşması, sağlıksız beslenme alışkanlıklarını teşvik ederek yüksek tansiyona neden oluyor.

TÜRKİYE’DEKİ YÜKSEK TANSİYON VERİLERİ NE DURUMDA?

Prof. Dr. Ahmet Yıldız, “DSÖ’nün raporuna göre ülkemizde hipertansiyon sıklığı 30-79 yaş arasında yüzde 33 olarak saptandı. Bu oranla Türkiye’de yaklaşık 13,8 milyon hipertansiyon hastası bulunuyor. Bu hastaların sadece yüzde 62’sine tanı konmuş olup yüzde 58’i tedavi almakta. Yüzde 32’sinin de tansiyon seviyeleri tedaviyle kontrol altına alınmış durumda” dedi.

“Bir başka deyişle hipertansiyonu olduğunu bilen kişilerin ancak yarısı tedavi almakta ve tedavi altındaki bireylerin ise üçte birinin tansiyonları kontrol altında...” diyen Prof. Dr. Yıldız, ülkemizde yapılan çalışmaların da dünya verileriyle aynı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yıldız, "Ülkemizdeki, hipertansiyon sıklığına yönelik bilimsel verilere baktığımızda özellikle de ‘Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması’ verilerinde yüksek tansiyon sıklığı yetişkinlerde yüzde 31,2 düzeyinde görülüyor. ‘Türk Erişkinlerindeki Kalp Hastalığı ve Risk Faktörleri' çalışmasında ise bu oran karşımıza yüzde 33,7 olarak çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Otomobil sahiplerinin yüzlerini benzin güldürdü! Akaryakıtta ibre tersine döndü indirim furyası başladı

Otomobil sahiplerinin yüzlerini benzin güldürdü! Akaryakıtta ibre tersine döndü indirim furyası başladı