ANASAYFA Sağlık Uzman doktor uyardı! Dizdeki ağrı ve şişliğe karşı dikkat

Uzman doktor uyardı! Dizdeki ağrı ve şişliğe karşı dikkat

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı dizde görülebilen şişlik ve ağrılara karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiği ifade edildi.
yazar
Sinem GÜVEN
Uzman doktor uyardı! Dizdeki ağrı ve şişliğe karşı dikkat

Son dönemde pek çok kişi tarafından diz ağrıları ve zaman zaman görülebilen şişlik hakkında şikayetlerin artmasının ardından konu hakkında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı tarafından açıklama yapıldı. Bununla birlikte Doç.Dr.Ahmet İnanır açıklamalarda bulundu.

Menisküsler, femur kondilleri ve tibia platosu arasında bulunan dairesel kama şekilli fibro-kartilajinöz 2 adet yapıdır. Temel olarak su ve Tip 1 kollajen liflerinden oluşmaktadır.

Menisküs Ne İşe Yarar?

Diz eklemi üzerinde oluşan yüklenmelere ve darbelere karşı direnç sağlama yanında, yükü dağıtmak ve stabilizasyona katkıda bulunur. Ayrıca, menisküsler eklem kıkırdağının lubrikasyonu (kayganlık), beslenmesi ve propriyosepsiyonundan (eklemlerin, uzuvların, bağların, beyin tarafından algılanıp, bu bölgelerin en güvenli konumda tutulacağı yanıtların oluşturulması sürecinin adıdır ve proprioseptif süreç derin duyular tarafından yönetilir) sorumludur. Aksiyel yüklenmeyi karşılayan çevresel lifler ile bu lifleri bir arada tutan ve vertikal(dikey) ayrışmalarını engelleyen radiyal lifler bulunur. Bu bilgi çok önem arz etmektedir.

Belirtileri nelerdir ?

Diz ağrısının birçok nedeni arasında menisküs yaralanmaları çok önemli rol oynar. Diz ağrısı ile birlikte, şişlik, hareket kısıtlılığı, takılma, klick sesi, kilitlenme hatta boşalma hatta yürümede ve dengede bozulmalar bile görülebilir. Ana dokudan ayrılan yırtıklar, eklem arasında yer değiştirerek kilitlenmeye neden olur.

Hasta mediya(iç)l ve lateral(dış) eklem çizgisi hattında hassasiyet ve ağrı tarifler. Özellikle diz ekstansiyon(dizi doğrultma) hareketinde kayıp ve takılma saptanabiliyor.

En sık kimlerde görülür ?

Sıklıkla sporcularda görüldüğü için bir sporcu hastalığı olarak bilinse de ani dönme hareketleri ve aşırı yüklenme başta olmak üzere, diz travmaları ile ve yaşlanmanın bir sonucu olarak da karşımıza çıkabilmektedir.

Tanısı nasıl konulur ?

Menisküs yırtıklarında, muayene ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile tanı konulmaktadır. Ancak hiçbir diz şikayeti olmayan kişilerde de %20 MR’da menisküs yırtıkları saptanabilmektedir. Buradan şu anlam çıkar; yırtığın olmasına bakılarak hemen ameliyat edilip bu kıymetli destek doku çıkartılıp atılmamalıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesi olayının şüphelisi yakalandı!

Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesi olayının şüphelisi yakalandı!