ANASAYFA Ankaragücü Halil Üner'den çarpıcı açıklamalar! Ankara'da Ankaragücü için yaşıyorum

Halil Üner'den çarpıcı açıklamalar! Ankara'da Ankaragücü için yaşıyorum

MKE Ankaragücü İkon Menkul'un başkanı aynı zamanda başantrenörü Halil Üner, Haber Ankara ekranlarında yayınlanan Her An Spor programına konuk oldu. Üner, MKE Ankaragücü Basketbol Takımını'nın yapısı, ligdeki hedefleri, 11 yılın ardından basketbola dönmesi gibi merak edilen birçok sorunun yanıtını verdi.

Türkiye Basketbol Ligi'nde mücadele eden MKE Ankaragücü İkon Menkul'un başkanı ve aynı zamanda başantrenörü Halil Üner, Haber Ankara ekranlarında yayınlanan 'Her An Spor' programına konuk oldu. Programın moderatörü aynı zamanda Haber Ankara Spor Muhabiri Tahsin Kemer sordu Halil Üner yanıtladı. 

HALİL ÜNER, ANKARAGÜCÜ'NÜN İSTİKLAL SAVAŞINDAKİ ROLÜNE DİKKAT ÇEKTİ

MKE Ankaragücü Basketbol Takımı'ndaki yapıyı anlatan başkan ve başantrenör Halil Üner, kulübün köklü tarihine ve İstiklal savaşındaki katkılarının kendisini oldukça etkilediğini belirterek, “Biz MKE Ankaragücü’nün basketbol şubesiyiz ancak bu basketbol şubesi özerk olarak yönetimi bizde. Tabii ki Ankaragücü’nün prensipleri var, kulübün geçmişi var. Hiçbir zarar vermeden bu kulübün amaçlarını yukarıya çekmeye çalışarak bir mücadele içerisindeyiz. Ankaragücü Kulübü’nün bize duygusal gelen en önemli tarafı 1910 da kurulup istiklal yolunda İnebolu‘dan Ankara’ya mühimmat taşıyan bir kuruluş olması ve bu spor kulübü sahiden bizim için istiklalden bu tarafa en önemli görevi yapan kulüplerin başında geliyor. İstanbul’da da bu görevde olan kulüpler vardı ancak İmalat-ı Harbiye ve en önemlisi İnebolu’dan Ankara’ya kadar istiklal yolunda görev yapan bir cemiyetin spor kulübü, dolayısıyla biz bu işe başlarken bu duygusallıkla başladık. MKE Ankaragücü ismini sponsor olarak da yine çok değerli, yenilikçi bir İkon Menkul ile bir araya getirerek Süper Lig’e çıkarmak amacıyla başladık. Ancak sezonun baş arzu ettiğimiz gibi olmadı olmayınca da operasyona biraz daha şekil vermek ihtiyacı duyduk. Ben de şahsen bütün işlerimi bırakıp Ankara’ya gelip yerleşmek durumunda kaldım" dedi.

“GEÇMİŞTE BİRLİKTE OLDUĞUMUZ SPORCU ARKADAŞLARIMDAN YARDIM İSTEDİM”

Takımın son durumu değerlendiren Halil Üner, “Şu anda da son 11 haftada 9 maçı kazanarak ilk hedefimiz olan play-off  amacına adım adım yaklaşıyoruz. Her maç bizim için final görüntüsünde bu hafta sonu çok önemli bir maçımız var onu kazandığımız takdirde maç maç oynayacağımız finaller birkaç hafta daha devam edip play-off’u garantilileyeceğiz. Bunun içinde geçmişte birlikte olduğumuz sporcu arkadaşlarımdan yardım istedim. Birisi Amerika’dan diğeri başka bir kulüpten geldiler ve bizim kimyamızı tamamladılar. Ben de onlarla birlikte bu savaşın içerisinde tamamiyle mesaimi buraya ayırmaya karar verdim ve adım adım MKE Ankaragücü’nü layık olduğu yere getirmeye uğraşıyoruz” diye konuştu.

“ANKARA'DA ANKARAGÜCÜ İÇİN YAŞIYORUM”

Basketbola ara vermesinin nedenini ve 11 yıl aranın ardından basketbola Ankaragücü ile dönmesini anlatan Üner, şunları söyledi:

“Benim basketboldan uzak kalmamın ilk sebebi sağlıktı. sağlığım bozulup bir kalp krizi geçirince basketbola bir dönem ara verdim. Diğer sebep ise ise Türkiye’de basketbol koçlarının ertesi gününün belli olmamasıydı. Yani bir gece yattığında ertesi gün işsiz kalabilecek bir ortam var Türkiye’de, basketbol koçları için dolayısıyla ben iş hayatına ağırlık vermeye başladım. İş hayatımla birlikte basketbolu yürütmeye başladım 11 yıldan daha önce fakat ikisinin de çok iyi gitmediğini ben ya iş ya da basketbol dedim. İşe karar verdim ki ailemin ve beni sevenlerin geleceğini garantiye almak için 11 yıl basketbolla hiç ilgilenmedim. Fakat geçen sene basketbol sahasına adımımızı atınca sonra da Ankaragücü gibi çok önemli bir misyon önümüze çıkınca basketbol aşkımız tekrar öne çıktı ve basketbola ilk önce yine mesaiyle başladım. Fakat geçmişte yaşadığım sıkıntılar gözümün önüne gelince tamamiyle basketbol yapmaya karar verdim ve haftanın altı günü Ankara’da kalmak üzere hayatımı planladım. İstanbul’da yaşıyorum ama şu anda Ankara’da Ankaragücü için yaşıyorum. İkon Menkul’de çok fazla destek verdi bize, bizde inandık Ankaragücü’nün misyonuna hem de benim bu konudaki kararlılığıma inanınca birlikte yola çıktık.”

“FUTBOL TARAFINDAN GELEN GELİRE BİR KAMBUR OLSUN İSTEMEDİM”

MKE Ankaragücü Kulübü eski Başkanı Faruk Koca ile konuştuktan sonra basketbol takımında bir yapı oluşturduklarını belirten Halil Üner, "Faruk Koca ile bir araya geldiğimizde onunda MKE Ankaragücü için yaptığı fedakarlıkları görünce benim de muhakkak basketbol tarafında bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Futbol tarafından gelen gelire bir kambur olsun istemedim. biz bütçesiyle harcamasıyla teknik yatırımıyla Ankaragücü ismini elimizi, kolumuzu, başımızı taşın altına sokarak yüceltmeye çalışıyoruz. Yine tekrar söylüyorum tabi bunda oyuncularımın, yardımcı koçların, erkek kardeşim Behçet Üner de yine oda milli sporcu o, bütün ailem, oğullarım hepsi burada bana yardım ediyorlar. Birlikte bu savaşın içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

“SAVUNMA İLE BAŞARILI OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Oynadıkları son OGM Ormanspor ve önlerindeki Balıkesir Büyükşehir Belediyesi maçı ile ilgili konuşan Üner, “Biz son haftalarda iyi bir savunma yapmaya çalışıyoruz. Yani savunma ile başarılı olmaya çalışıyoruz. Orman maçında da çok iyi salona yaptık 18 sayıda öne geçtik fakat daha sonra ufak tefek savunmada oturmayan yerlerimiz hata verince biraz farkı kapattı. Ormanspor’da iyi bir takım, ligdeki bütün takımlar hemen hemen birbirine denk, onun için her maç heyecan içinde geçiyor.   kimin kimi yeneceği belli değil. oyunun içinde tekrar savunmamızı oturtarak kazandık. Balıkesir’de iyi bir basketbol oynayan ekip. Başlarında da eski antrenörlerden Timuçin Meriç geldi. O da geldikten sonra biraz biraz daha atak yaptılar. Bu yaptıkları atakta onlara son iki haftaya kazanmalarını getirdi. Buraya iki hafta kazanmış bir takım olarak gelecekler. Biz de savunmamızla bu maçı geçmeye çalışacağız ki, kazanacağız inşallah, bu maç bizim için çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Halil Üner, ilk 14 maçtaki başarısız periyot ile ilgili basketboldaki kimyanın altını çizerek şöyle konuştu:

“Baketbol biraz daha değişik bir spor, kimyayı iyi kurmak lazım. Sene başındaki kimyayı kurarken de bu işin aslında sorumlusu benim, o dönemdeki benim yardımcı koçlarım, antrenörlük yapanların bu konuda bir suçu yok. Takımı ben kurdum. Ama benim 11 sene basketboldan uzak kalmam ve birkaç tane şansız sakatlık o takımın başarısız görünmesini getirdi. Aslında o dönem de 5,6 tane maçı uzatma da ve son saniyede kaybettiğimiz maçlar var. Fakat bir tane uzun ve forvet oyuncusunun sakatlığı o başarısız görüntüyü getirdi. Sonra da yine aynı değişen kimse yok, biraz daha fazla mesai sarf ederek bu işi buralara getirdik.”

“HEM BAŞKAN HEM ANTRENÖR OLMAYACAĞIM KESİN”

Gelecek sezon başkan mı antrenör olarak devam edip etmeyeceği konusuna da açıklık getiren Halil Üner, “Hem başkan hem antrenör olmayacağım kesin. Hoca olarak devam edersem başkan başkası olacak olacak. Başkan olarak devam edersem antrenör başkası olacak. İkisini bir arada götürmek çok zor ve beni ikilemde bırakıyor. Koç olarak prensiplerim var ama başkan olarak da kulübü idare edip daha ılımlı olmam lazım. İkisi birbiri ile karşı karşıya geliyor. Onun için bir dahaki sene ikisinden birisi olmayacak” dedi.

“İKİSİ BİRBİRİNE ÇATIŞIYOR”

Başkan ve antrenör Halil Üner arasındaki farkların sorulması üzerine ise her iki görevde Üner kendini şu sözlerle tanımladı:

"Antrenör Halil Üner daha disiplinli daha çizgileri belli o çizgilerin dışına çıkmayan bir yapısı var. Başkan Halil Üner ise menejeri, koçu, oyuncuları hepsini idare etmek durumunda olan ve dengeyi kurmak gereken durumunda olan biraz daha prensiplerini esnetenilen bir Halil Üner var. Dolayısıyla ikisi birbirine çatışıyor."

“YABANCI ANTRENÖRLERLE İŞİM OLMAZ”

Başkan olarak devam etmesi halinde kesinlikle yabancı antrenörle çalışmayacağını belirten Halil Üner, "Yerli tabii ki yabancı antrenörlerle işim olmaz. Türkiye’de çok fazla genç, orta yaş, tecrübeli benim yaşlarımda çok kıymetli antrenörler var. Onlara şans verip arkalarında durmak lazım.

Türkiyedeki en enteresan şey bir kulüp kurulurken başkanı var. Başkan paranın sahibi değil kulübün başkanı. Genel menejer var, bir şekilde kurdu yeni gelen mevkii o. Birde koç var. Takım başarısız olduğu zaman, koç gidiyor. Antrenörleri yabancıysa biraz kolluyorlar ama Türk ise hemen gönderiyorlar. Beraber kurmadınız mı bu takımı genel menejer neden gitmiyor? Ya da başkan niye gitmiyor? Bir başarısızlık varsa, herkesin birlikte olması lazım. Şimdi ben Türk antrenör alıp başkan olursam arkasında sonuna kadar dururum" dedi.

“BASKETBOL ŞEHRİ HALİNE GETİREBİLDİĞİM MERSİN VARDI” 

Kariyerinde unutamadığı kulübün sorulması üzerine Halil Üner, köklü ve büyük takımlar yerine Çukurova dönemini ile ilgili başarı dolu anılarını şu sözlerle anlattı:

"Galatasaray, Fenerbahçe, Efes, Darüşşafaka, Trabzonspor, Altay, Karşıyaka'da güzel günlerim geçti. Fakat içlerinde basketbol şehri haline getirebildiğim bir Mersin vardı. Çukurova takımı ile o takımın kapanmasına üzüldüm. 3 sene koçluk yaptım 2 lig birinciliği 1 tane de Cumhurbaşkanlığı kupası kazandık. Fakat o yıldan sonra kulüp İstanbul'a taşındı. İstanbul'a taşınınca ben o şartların 'Medrano Sirki' gibi olduğunu şehrin enerjisi olmadan başarılı olunamayacağına inandığım için ben devam etmedim. Benden sonra Türkiye'nin o dönem en kariyerli antrenörünü getirmelerine rağmen 2 yıl içinde kulüp kapandı. Dolayısıyla orada kurduğumuz basketbol şehri imajı inşallah ilerdeki yıllarda tekrar olur. Çünkü Mersin onu sahiden iyice özümsemişti. Adana'da havaalanından konvoylarla karşılanıyorduk. Birlikte her maçı kutlardık. En çok anımın olduğu yer orası."

Türkiye'den ve Ankara'dan önemli spor gelişmeleri ve haberleri için Haberankara.com ile sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Haber Ankara Youtube kanalına abone olmak için tıklayın.

Tahsin KEMER / Gurbetelli YALÇIN - Haberankara.com Özel Haber (Aktif kaynak linki verilmeden kesinlikle kullanılamaz)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara'da 3 yaşındaki çocuğun vücudunda sigara söndüren şahsın yargılandığı davada yeni gelişme!

Ankara'da 3 yaşındaki çocuğun vücudunda sigara söndüren şahsın yargılandığı davada yeni gelişme!