Başkentin resmen göbeğinde yer alan Kurtuluş Parkının yüzölçümü yaklaşık 86 bin metrekare olarak biliniyor. Hali hazırda sıcak havalarda serinlemek için başkentlilerin kaçtığı nokta olan Kurtuluş Parkı yeşilliği ve ferah alanlarıyla dikkat çekiyor.
Çoğu başkentli Kurtuluş Parkı'nı günümüzdeki hali ile biliyor. Ancak eski dönemlerde resmen boş bir arazi olan Kurtuluş Parkı, zaman içerisinde yapılan fidanlık ve değişim çalışmaları ile günümüzdeki halini aldı.
1931 YILINDA KAMULAŞTIRILDI
Parkın olduğu yer aslında Osmanlı döneminde boş bir arazi olarak bulunuyordu. Cumhuriyet döneminde kamulaştırılan arazi ilk etapta Ankara2nın ağaçlandırılması için fidanlık alanı olarak tahsis edildi.
1931 yılında kamulaştırılan alan günümüzde Ziya Gökalp Caddesini de kapsıyordu. Zaman içerisinde fidanlık, başkentlilerin nefes alma alanı olmaya başladı.
Ancak 1950 yılında park cadde ile bölündü. Tamamen parka dönüştürülmek için harekete geçilse de bu ancak 11 yıl sonra nihayete erdi. 1961 - 1963 yılları arasında 110 metrekarelik park ile Kurtuluş arkı yavaş yavaş bugünkü halini almaya başladı.
Park, çalışmaların tamamlanması ile 1963 yılında halkın kullanımına girdi. Kurtuluş Parkı'na adını veren "Kurtuluş" ismi de parkın bağlı olduğu "Kurutuluş Mahallesi"nden geldi.