İlk olarak Hindistan'da ortaya çıkan bu ölümcül düzeydeki salgın hastalığı Alman Bakteriyolog Robert Koch tarafından Mısır'da 1883 yılında keşfedildi. Eris varyantından sonra gündeme tekrar gelen Kolera salgını geçtiğimiz günlerde Nijerya'nın Ogun eyaletinde 4 kişinin ölmesine sebep oldu. Eyalet kırmızı alarm verdi. Çıkan haber üzerine vatandaşlar kolera salgınının belirtilerini ve nasıl bulaştığını araştırmaya başladılar.
KOLERA HASTALIĞI NEDİR?
Kolera akut epidemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Vibrio kolera (V. kolera) bakterisinden kaynaklanır. Aşırı sıvı kaybına bağlı ishal olma ve yüksek ateşe neden olan şiddetli dehidratasyon ile karakterizedir. Bakterinin salgıladığı toksinle birlikte bağırsaklar hızlı su kaybeder ve hastada ishal başlamadan önce su kaybına bağlı olarak fenalaşır, halsizlik yorgunluk, bitkinlik arkasından şiddetli ishal başlar. Çok kısa sürede ince bağırsaklardan litrelerce su dışarı atılır. Su kaybı o kadar hızlıdır ki günde 20 – 30 litreden fazla su kaybedilebilir.
KOLERANIN BELİRTİLERİ
Koleranın 20 tane enfeksiyon virüsü vardır fakat bunun yalnızca 1 tanesi şiddetlidir. Hastalığa yakalanmış kişilerin yüksek bir yüzdesi de hiçbir belirti göstermez. Hastalığa yakalanmış kişiler ortalama 12 saat ve 5 gün arayla belirtilerini gösterir. Koleranın önemli belirtilerinden bazıları şunlardır,
Bu belirtiler Eris varyantının habercisi olabilir!
Karın ağrısı ve şişkinlik
Nabzın normalden hızlı atması
Tansiyon düşüklüğü
Solunum yetersizliği
Ağızda kuruluk ve ses kısıklığı
Hastada morarma yada karnın içe dönük hali gözlerin içe çökmesi
KOLERA NASIL BULAŞIR
Kolera yalnızca insanda görülen bir hastalıktır. Kolera, insan vücuduna insan atıklarıyla kirlenmiş yiyeceklerle girer. Ayrıca çiğ veya tamamen pişirilmemiş deniz mahsüllerinden de bulaşır.
KOLERANIN TEDAVİSİ
Kolerada tek tedavi yöntemi kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine tekrar konmasıyla olur. İlerlemiş vakalarda sıvı kayıpları ölümcül olabilir. Kayıpları karşılamak için birkaç tane damar yolu açık olmalı hastanın şuuru açık ise ağızdan da sıvı almalıdır.
Eris virüsünün belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşıyor?
Kolera tedavisinde antibiyotik hastalığın ömrünü kısaltır. Hastalık mikrobun ürettiği zehre bağlı olduğundan önceden etkilenmiş bağırsak dokusu antibiyotik ile düzelmez. Antibiyotik kullanımı yeni zehir üretimini durdurur. Ayrıca salgınlarda koleraya karşı hassas olan kişilerin de antibiyotik ile korunması mümkündür, bu amaçla 2 – 5 yaş arası çocuklar, hamileler ve yaşlılar antibiyotik ile korunmaya çalışılır.