Kedi ve köpeklerde diabet (Diabetes Mellitus)

YAYINLAMA: 16 Kasım 2023 / 08.43 | GÜNCELLEME: 30 Kasım 2023 / 21.08

Diabetes mellitus metabolik bir hastalıktır. Pankreas bezinin görevini yapmaması sonucu yeterli miktarda insülin salgılanmamasıyla meydana gelir. Çoğunlukla yedi yaşın üzerindeki hayvanlarda görülür. Terrier ve Spaniel ırklarında hastalık daha sık görülür. Hastalık genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülmektedir.

Hastalığın başlangıcında hayvanın yemesi, su içmesi normal hatta normalden fazla olduğu halde zayıflama, çabuk yorulma, su kaybı, zaman zaman ishal, solunum derinleşmesi, ekzema semptomları gözlenir. Hastalık biraz daha ilerleyince saydığımız semptomlara ilaveten sinirsel fonksiyonlarda bozukluklar, depresyon ve koma gibi belirtiler meydana gelir. İdrar miktarı normalin üç - dört katına çıkar, idrarın özgül ağırlığı artar. İdrarda her zaman miktarı değişken glikoz bulunur.

Kedilerde bacakların aşağı bölgelerinde sinirsel bozukluklar sonucu yavaş gelişen topallık ve yere basamama, ayaklarda zayıflık, uyuşma ve değişik derecelerde ağrı bulunur.

Köpeklerde her iki gözde merkezden başlayan ve yavaşyavaş ilerleyen bir katarakt gelişir. Zamanla körlüğe kadar ilerler. Kuyruk ucunda yara, derinin diğer bölgelerinde akne ve kolay kapanmayan yaralar oluşur. Son devrelerde solunum güçlüğü, böbrek yetmezliği, aşırı zayıflama ve ishal başlar. Bir süre sonra hasta şeker komasına girerek ölür.
Hayvanımız normalden fazla su içiyor ve fazla idrar çıkarıyorsa bununla birlikte kilo kaybı gözlemliyorsak diabetten şüphelenmeliyiz. Kesin tanı için açlık kan şekeri düzeyini ölçtürmemiz gerekir.

Hastalarda tedaviye diyetle başlanır. Veteriner Hekimin hazırladığı karbonhidratça fakir, yağ ve proteince zengin besinlerden oluşan diyetler uygulanır. Bununla birlikte kan glikoz düzeyini kontrol altına almak için insülin enjeksiyonlarına başlanır. Enjeksiyonlar arasında kan glikoz seviyeleri sık sık ölçülerek hastalığın kontrol altına alınıp alınmadığı takip edilir.

Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte insülin tedavisine devam ederek hayvanların yaşam kaliteleri yükseltilebilir.

Veteriner Hekim Kemal ÖZER

Haberankara.com Özel İçerik

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *