Konuya ilişkin açıklama Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Cesur tarafından geldi. Cesur yaptığı açıklamasında yeterli hijyenin sağlanmadan tüketilen meyvelerin zehirlenmeye yol açabileceği ifade edildi.
Besin kaynaklı enfeksiyonların en başında salmonelle ve kampilobakter gibi bakterilerin olduğu ifade edildi. Kavun ve karpuz tüketilirken, kesilecek bıçakların önceden tavuk ya da et gibi ürünlere temas etmemiş olması gerekiyor.
Besin kaynaklı enfeksiyonlarda en sık karşılaşılan etkenlerin salmonella, shigella ve kampilobakter gibi bakteriler olduğunu ifade eden Cesur, bunun yanı sıra rotavirüs ve norovirüs gibi viral, amipli dizanteri gibi parazitler enfeksiyonların da görülebildiğini aktardı.
BIÇAKLAR UYGUN BİR DETERYANLA TEMİZLENİP İYİCE DURULANMASI GEREKİYOR
Bakteriyel, viral ve paraziter kaynaklı enfeksiyonların önlenmesi için gıda hijyenine özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Cesur, şu uyarılarda bulundu:
"Gıdaları yemeden önce mutlaka ellerimizi yıkamamız gerekiyor. Gıdanın temizliğini yaparken sirkeli suda 15-20 dakika bekletmek önemli. Eğer gıda kirliyse ve toprakla teması olmuşsa, sirkeli suda beklettikten sonra iyice ovalayarak yıkamalıyız. Örneğin, kavun, karpuz, elma veya şeftali gibi meyveleri kesmekte kullanılan bıçaklar daha önce et veya tavuk ürünleriyle temas etmişse, bu bıçakları uygun bir deterjanla temizleyip iyice duruladıktan sonra kullanmalıyız. Karpuz ve kavunu yaz aylarında sıklıkla tüketiyoruz. Meyveleri 15-20 dakika sirkeli suda bekletirsek ve temizliğini yaparsak kesinlikle gıda zehirlenmesine neden olmaz"
Önceden kesilen ve uygun şartlarda serin ortamlarda muhafaza edilen gıdaların kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Gıda zehirlenmesi durumunda belirtileri fark edenlerin sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğinin altı çizildi.