Türkiye'de sıcak havaların etkisini göstermeye başlamasıyla ne yazık ki korkulu rüya yeniden hortladı. Geride bıraktığımız yaz döneminde pek çok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan KKKA vakaları yeniden görülmeye başlandı.
HAVALAR ISINDI, KENELER CAN ALMAYA BAŞLADI!
Havaların ısınması, doğada bulunan kene miktarındaki artışla paralel olarak tarım, hayvancılık, ormancılık ve piknik gibi nedenlerle kırsal alanda faaliyet gösteren insanların kenelerle temas ihtimalini artırdı.
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte, dışarıda vakit geçiren insanlarda kene endişesi daha da fazlalaştı. Keneler, kan emerek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) başta olmak üzere birçok hastalığın hayvanlar ile insanlara bulaşmasında ve taşınmasında rol oyuyor. KKKA’nın etkeni olan virüs, hayvanlarda da hastalık oluşturuyor. Hastalığı taşıyan hayvanlar, hastalık belirtisi göstermemesine rağmen, keneler aracılığıyla virüs insanlara bulaşıyor ve bazen ölümle sonuçlanabilen enfeksiyonlar oluşturabiliyor.
KENE ISIRIĞI SONRASI BUNLARA DİKKAT! KKKA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ne yazık ki havaların ısınmaya başlamasıyla beraber Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı vakalarında artış yaşanmaya başlandı. Kenenin ısırmasının ardından ortaya çıkan ateş, üşüme-titreme, yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal, yüzde kızarıklık ve kanama belirtileri hastalığın en ciddi belirtileridir.
Ateş, kırıklık, kas ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı, aşırı duyarlılık, sırt ağrısı, kol ve bacaklarda ağrı, mide bölgesinde ağrı, bel bölgesinde ağrı gibi belirtiler görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvuru yapılmalıdır.
Kenenin ısırmasını takip eden 10 gün içinde kişinin kendisini halsiz hissetmesi, genel vücut ağrısı duyması, bunlara eşlik eden ateş, mide bulantısı, kanama, kusma ve ishal gibi belirtiler olması halinde acil olarak hastaneye gidilmesi istendi. İstatistiksel olarak vakalar en çok Sivas, Tokat, Çorum, Amasya ve Ezurum'da daha sık görüldüğü belirtildi.