ANASAYFA Sağlık KKTC'de Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi! Kişi tedavi altında

KKTC'de Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi! Kişi tedavi altında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ilk kez Batı Nil Virüsü (BNV) vakası tespit edildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Lefkoşa'da bir kişide BNV tespit edildiği ve hastanın tedavisinin sürdüğü belirtildi.
yazar
Haber Merkezi
KKTC'de Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi! Kişi tedavi altında

BNV, sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan bir virüstür. Virüs, en sık kuşlarda görülür ve sivrisinekler kuşları ısırdığında virüsün taşıyıcısı haline gelir. Sivrisinekler daha sonra insanları ısırdığında virüs insanlara bulaşır.

Batı Nil Virüsü genelde hafif belirtilerle ortaya çıkar. Bu semptomlar arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve mide bulantısı yer alır. Ancak bazı durumlarda BNV, daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonlar arasında beyin iltihabı (ensefalit), beyin zarı iltihabı (menenjit) ve ölüm yer alır.

screenshot-21.jpg

BNV'DEN NASIL KORUNURUZ?

Sivrisinekleri evinizden uzak tutun. Evinizdeki pencerelere sineklik takın, kapıları açık bırakmayın ve sivrisinek kovucu sprey kullanın. Sivrisinekler tarafından ısırılma riskini azaltın. Gün batımından gün doğumuna kadar açık havada bulunmayın. Sivrisinekler tarafından ısırılan kişileri izleyin. BNV'ye bağlı semptomlar görülürse, hemen bir doktora başvurun. KKTC Sağlık Bakanlığı, BNV'ye karşı gerekli tedbirleri aldığını ve sivrisinek ilaçlamasının aralıksız sürdürüldüğünü açıkladı. Ancak vatandaşlar da kendileri için alınabilecek önlemleri alarak virüsten korunabilirler.

4905d0d8-xaiwujmq2j8fu3wxrj6uq.jpeg

SİVRİSİNEKLERİ EVİMİZDEN NASIL UZAK TUTARIZ

Evinizdeki saksı altında, kap ve lastik içinde biriken suları ve süs havuzu sularını sık sık boşaltın. Bu sular, sivrisineklerin üremesi için ideal ortamlardır. Evinizdeki çöpleri ve çöp kutularını düzenli olarak boşaltın. Evinizdeki su birikintilerini giderin. Sivrisinekleri uzaklaştırmak için evinizdeki lambaları kapatın.
Sivrisinekleri uzak tutmak için doğal sivrisinek kovucular kullanın.

SİVRİSİNEK ISIRINCA NE YAPMALIYIZ

Sineğin ısırdığı bölgeyi sabunla temiz bir şekilde yıkamamız gerekiyor. Daha sonra temizlediğimiz bölgeye buz kompresi uygulamalıyız. Kesinlikle bölgeyi kaşımayın. Bölgede şişlik kızarıklık veya kaşıntı gibi belirtiler görürseniz mutlaka doktora başvurun.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara Üniversitesi, büyükşehirlerde ücretsiz ağız kanseri taraması başlatıyor

Ankara Üniversitesi, büyükşehirlerde ücretsiz ağız kanseri taraması başlatıyor