Sıcak çarpması vakaları artış gösteriyor

Türkiye bir süredir sıcak hava dalgasının etkisinde. Durum bu şekilde olunca bakanlık gün içerisinde çok gerekli olmadıkça saat 10.00 - 16.00 arasında dışarı çıkılmasını önermediklerini her fırsatta dile getiriyor. Hava sıcaklığına bağlı sıcak çarpması vakalarında artış başladı.

Sıcak çarpması vakaları artış gösteriyor

Sıcak havanın artış gösterdiği bu günlerde acil servislere scak çarpmasına bağlı başvurularda artış yaşandığı kaydedildi. Konuya ilişkin Etlik Şehir Hastanesi Dahiliye Klinik Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Emin Gemcioğlu tarafından açıklama geldi.

Gemcioğlu yaptığı açıklamasında sıcaklıkların artması ile vücut sıcaklığının yükselmesi ve beraberinde terlemenin artmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti. Bu durumda vatandaşların belirlenen saatler arasında dışarıya çıkmaması gerektiğinin altını çizdi.

"CİDDİ PROBLEMLERLE ACİL SERVİSLERE GELEBİLİYOR"

Gemcioğlu, sıcaklıkların artmasına bağlı acil servis başvurularının da yükselebildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu dönemde acil servislere sıcak çarpması şikayetleriyle başvurularda artış olabiliyor. Çoğu hasta hafif semptomlarla başvurup sıvı tedavisiyle kısa sürede taburcu edilebiliyor. Santral sinir sistemi fonksiyonu bozukluğuyla gelen hastaları hastaneye yatırarak tedavi etmek gerekiyor. Özellikle bu dönemde hava sıcaklığının 38-40 dereceye ulaşması ve nemle birlikte terlemeyle ısı kaybımız azalırken, vücut sıcaklığımız bir anda yükselebiliyor. Bu dönemde sıcak çarpmasında artış oluyor bu hasta gruplarında.

Sıcak çarpması vakaları artış gösteriyor

Bilişsel fonksiyonları yerinde ve kronik hastalığı olmayan kişiler serin yere geçerek ve yeterli miktarda sıvı alarak sıcak çarpmasını kolayca atlatabilirken, sıcak çarpmasını atlatamayan kişiler ise ciddi problemlerle acil servislere gelebiliyor."

"BİLİNÇ BULANIKLIĞI, UYKU HALİ GİBİ CİDDİ TABLOLAR ORTAYA ÇIKABİLİYOR"

Gemcioğlu, "Sıcak çarpmasının ilk belirtileri arasında kişide terleme, terlemenin azalmasıyla birlikte çarpıntı, zayıf veya hızlı nabız, bulantı, kusma, kas krampları ve baş ağrısı görülebiliyor." dedi.

Bebekler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve gebelerin vücut ısısının yükselmesine daha duyarlı olduğunu, bu nedenle sıcak çarpmasının bu kişilerde daha sık görüldüğüne dikkati çeken Gemcioğlu, "Biz terleyerek vücut ısımızı kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Riskli grupta olan kişilerde, vücut ısısı 39-40 dereceye çıkabiliyor. Bu durumla birlikte bulantı, kusma, kas krampları, ciltte kuruluk ve daha da ileri düzeylerde merkezi sinir sisteminin etkilenmesine bağlı olarak bilinç bulanıklığı, uyku hali gibi ciddi tablolar ortaya çıkabiliyor." bilgisini verdi.

Uzman isim açıklamasında saat 10.00 - 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmasını önermediklerini ifade etti. Özellikle 65 yaş üstü kişiler, bebekler, kronik hastalığı olanların bu saatler arasında dışarıya çıkmaması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER