ANASAYFA Sağlık Uzmanlar uyardı! Bu faktörler kalp ritim bozukluğuna neden oluyor

Uzmanlar uyardı! Bu faktörler kalp ritim bozukluğuna neden oluyor

Yaş fark etmeksizin pek çok kişide görülebilen ritim bozukluğunun çeşitleri ve nedenleri hakkında uzman doktordan önemli açıklamalara yer verildi.
yazar
Sinem GÜVEN
Uzmanlar uyardı! Bu faktörler kalp ritim bozukluğuna neden oluyor

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre özellikle de son yıllarda herhangi bir şekilde yaş fark etmeden kişilerde yaygınlaşmaya başlayan ritim bozukluğu konusuna değinildi. Bu çerçevede açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ konu ile ilgili açıklamalarda bulunuldu.

RİTİM BOZUKLUĞU YAŞAYANLAR DİKKAT!

Kalp ritim bozukluğu veya aritmi, kalbin normal ritminden sapma gösteren herhangi bir durumu ifade eder. Kalbin normalde belirli bir düzende ve hızda atması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda, kalp atışları düzensiz olabilir, çok hızlı veya çok yavaş olabilir. Bu durumlar aritmi olarak adlandırılır.

Aritmiler çeşitli türlerde olabilir:

Taşikardi: Kalp atışlarının normalden daha hızlı olması durumudur. Sinüs taşikardisi gibi farklı alt tipleri bulunmaktadır.

Bradiaritmiler: Kalp atışlarının normalden daha yavaş olması durumudur. Sinüs bradikardisi gibi örnekleri vardır.

Atriyal Fibrilasyon (AFib): Kalbin üst odacıklarından biri olan atriumda düzensiz ve hızlı atışlar oluşur. Bu durum, kalbin düzenli ve etkili bir şekilde kan pompalayamamasına neden olabilir.

Ventriküler Fibrilasyon (VFib): Kalbin alt odacıklarından biri olan ventriküllerde ani ve düzensiz kasılmalar meydana gelir. Bu durum ciddi bir durum olup kalp durmasına neden olabilir.

RİTİM BOZUKLUĞU NEDEN OLUR?

Çeşitlerinin yanı sıra en çok merak edilen konular arasında bu bozukluğun nelerden kaynaklanabileceği sorusu da yer almıştı. Uzmandan bunlara ilişkin de yanıt geldi.

Aritmiler genellikle çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Kalp hastalıkları
  • Hipertansiyon
  • Kalp yetmezliği
  • Elektrolit dengesizlikleri
  • Genetik faktörler
  • Sigara kullanımı veya alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar
  • Stres veya anksiyete gibi psikolojik durumlar
     

Çoğu aritmi semptomları hafif olabilir veya kişi hiçbir belirti hissetmeyebilir. Ancak bazı durumlarda, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, bayılma hissi gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Bu çerçevede yukarıdaki belirtileri taşıyan kişilerin en kısa zamanda bir doktora başvuru yapmasının gerektiği ifade edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Acil Tıp Kurumu farklı kadrolarda 229 sözleşmeli personel alımı yapacak!

Acil Tıp Kurumu farklı kadrolarda 229 sözleşmeli personel alımı yapacak!